shareit

Дори умерената употреба на алкохол вреди на мозъка

| от chronicle.bg |

Пиенето на алкохол в дори умерени количества, е свързано с промени в мозъчна структура и с повишен риск от влошаване на функциите на мозъка, съобщава БТА. Това резултатите от дългогодишно британско проучване.

Изследването, продължило 30 години, обхваща 550 души – лица на средна възраст в началото му, злоупотребяващи с алкохол, умерени потребители и въздържатели. За целите му специалистите от Оксфордския университет и лондондския Юнивърсити колидж анализират седмичната консумация на алкохол от участниците и представянето им на когнитивни тестове.

Учените са установили повишен риск от атрофия на хипокампуса – мозъчно увреждане, засягащо паметта и пространствената навигация, при изследваните лица, консумирали най-много алкохол.

Най-висок риск е отчетен при индивидите, употребявали средно над 30 алкохолни единици седмично. Оказало се обаче, че вероятността да развият атрофия на хипокампуса е много по-голяма и за лицата, консумирали умерени количества – между 14 и 21 единици седмично, отколкото за въздържателите.

Изследователите допълват, че не са открили доказателства, че малки количества алкохол оказват защитен ефект върху въпросната мозъчна структура.
Една алкохолна единица са равнява на 10 милилитра чист алкохол. Голяма бира съдържа приблизително две алкохолни единици, бутилка вино – 9, а шот концентрат – 25.

 
 
Коментарите са изключени