shareit

Доналд Туск бе преизбран за председател на Европейския съвет, Полша протестира

| от chronicle.bg |

Лидерите на Европейския съюз преизбраха вчера Доналд Туск за председател на Европейския съвет на среща на върха в Брюксел, въпреки съпротивата на родната му Полша, съобщи ДПА.

На среща при закрити врата 27 държави членки подкрепиха Туск за втори мандат от две и половина години и само Полша гласува против оставането му на ръководния пост в Европейския съвет.

В до голяма степен символичен жест на протест срещу преизбирането му, министър-председателката на Полша Беата Шидло обяви, че страната й отказва да подкрепи официално заключителната декларация на лидерите на ЕС от срещата на върха в Брюксел.

Управляващата партия „Право и справедливост“ обвинява Туск в подривна дейност срещу правителството.

Варшава не може да блокира назначението на Туск за лидер на ЕС, но разполага с вето върху останалите теми от дневния ред, които вече са подготвени в проектодекларация между правителствата.

След ветото заключителният текст от срещата няма да има юридическа стойност.

Планираните заключения са свързани със свободната търговия, финансовите въпроси, миграцията, сигурността и отбраната.

Туск беше преизбран на среща при закрити врата, като беше подкрепен от 27 държави-членки. Против негов втори мандат от две и половина години гласува единствено Полша.

Решението на лидерите на ЕС да преизберат Доналд Туск за председател на Европейския съвет показва, че съюзът е доминиран от Германия, каза лидерът на полската управляваща партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински пред журналисти във Варшава.

Източник: БТА

 
 
Коментарите са изключени