shareit

Доказаха, че времевите кристали са истински

| от chronicle.bg |

Физици създадоха нова форма на материята, при която атомите следват повтарящ се модел не в пространството, а във времето.

Тези материали, наречени „времеви кристали“, бяха възпроизведени успешно от два отделни екипа, като статия за постиженията са публикувани в сп. „Нейчър“, съобщиха в. „Дейли мейл“ и в. „Индипендънт“.

Тези кристали „отварят врата към цял нов свят на неравновесни фази“ и могат да бъдат използвани един ден за свръхсигурни квантови компютри.

Времевите кристали са съставени от взаимодействащи си атоми, които никога не се установяват в топлинно равновесие.

Единият екип, който ги е възпроизвел лабораторно, е от университета на Мериленд и университета на Калифорния, Бъркли, а другият – от Харвардския университет съвместно с физика от Бъркли Норман Йео.

Двата екипа използват различни методи. Първият насочва лазерни импулси към поредица атоми на итербий. Това създава осцилации в атомните свойства на различни интервали от импулсите. Това означава, че атомите на итербия са се държали като времеви кристал.

Вторият екип използва съвсем различна система, залагаща на примеси в диамантения кристал. С микровълни учените са нарушили примесите на точни интервали и са наблюдавали същия вид осцилации на времеви кристали.

Идеята за времевите кристали е предложена през 2012 г. от нобеловия лауреат Франк Уилчек от Масачузетския технологичен институт.

Източник: БТА

 
 
Коментарите са изключени за Доказаха, че времевите кристали са истински

Повече информация Виж всички