shareit

До края на месеца Александровска болница изследва за имунни дефицити

| от chronicle.bg |

По данни на Националния регистър за имунни дефицити диагностицираните пациенти у нас са 164, но болните най-вероятно са повече, каза пред „Хоризонт“ д-р Спаска Лесичкова, имунолог в клиниката по Имунология  с банка за стволови клетки към Александровска болница.

До 29 април в Клиниките по педиатрия  и по имунология на Александровска болница ще се проведат безплатни прегледи за хора, страдащи или имащи съмнения за вроден имунен дефицит. В лечебното заведение има изграден експертен център за пациенти с имунодефицитни заболявания.

Първичните имунни дефицити се дължат на дефект в генетичните комбинации и спадат към редките заболявания, обясни още д-р Спаска Лисичкова в интервю за предаването „Закуска на тревата“. 15 са новодиагностицираните случаи за тази година – сред тях са деца и възрастни. Терапията за първичните имунни дефицити при малките деца е добре да започне веднага, а при възрастните те могат да се открият след години. Тежките имунни дефицити се диагностицират в ранна детска възраст и се повлияват чрез трансплантация на стволови клетки.

В двете клиники на Александровска болница ще се преглеждат всички, записали се предварително телефон 0877 570 898 или 02 92 30 309.

 
 
Коментарите са изключени