shareit

Днес отбелязваме Гергьовден

| от chronicle.bg |

Днес почитаме паметта на Свети Великомъченик Георги Победоносец – един от най-почитаните светци в българската история. Днес честваме също така и Денят на храбростта и празник на Българската армия. По повода в София ще се проведе традиционният военен парад, в който ще вземат участие над 1600 военни.

Честванията по случай 140 години от създаването на Българската армия ще започнат още в 9 часа с освещаване на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин. Парадът ще започне в 10:00 часа на площад „Княз Александър I Батенберг“. Командващ е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. На шествието ще минат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация.

Тъй като Свети Георги е покровител на овчарите и пази стадата – у нас на този ден се чества и празникът на земеделието и животновъдството.

Светецът е живял в Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284 – 305 г.). Съвсем млад  постъпва в армията и показва изключителни военни способности като стига до чин военен трибун. Заради своята отдаденост на христовата вяра обаче е хвърлен в тъмница и обезглавен.

Свети Георги е един от най-почитаните змееборци и конници в християнството, тъй като успял да порази дракон с копието си.

 
 
Коментарите са изключени