shareit

Днес е световния ден против детския труд

| от chronicle.bg |

12 юни е Световният ден против детския труд. По този повод Международната организация на труда провежда информационна кампания срещу експлоатирането на децата в развиващите се страни. По данни на организацията 168 милиона деца по света работят, вместо да учат.

Според доклад на Международната организация по труда най-често семейството принуждава децата да работят заради бедност, ниско заплащане и липса на работа за възрастните. Във веригата за доставки детският труд се използва в малки работилници или частни домове, което го прави труден за откриване и контрол, казват от МОТ и си поставят за цел до 2015 г. да се заличат всички форми на детския труд.

Според властите у нас страната ни е една от тези, в които детският труд е добре защитен, а най-тежките му форми са ликвидирани. Минималната възраст за приемане на работа е 16 години. Изключение се прави за децата с изявени дарби, които участват в кино продукции, театрални и музикални състави. По данни на Инпекцията по труда за миналта година са поискани 2700 разрешния за наемане на деца. Само 100 са получили отказ. През тази се отчита сериозен ръст на исканията заради очаквания силен туристически сезон. Освен в хотели и ресторанти децата са желани да работят и в търговията. Над 500 са раздадените разрешения към края на май, при 170 за същия период на миналата година. Тези между 16-годишна и 18-годишна възраст могат да работят до 22 часа. Техният трудов ден не може да бъде повече от 7 часа. Ако няма разрешение от Инспекцията по труда, работодателят подлежи на наказателна отговорност.

 
 
Коментарите са изключени