shareit

Днес е балотажът на президентския вот

| от chronicle.bg, по webcafe.bg |

7 часа тази сутрин започна гласуването на втори тур на изборите на президент и вицепрезидент на България. Коя е новата президентска двойка ще стане ясно още тази вечер след приключването на балотажа между двете кандидат-президентски двойки, които водеха след първи тур.

Румен Радев е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, негов кандидат за вицепрезидент е евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова.

Цецка Цачева е издигната от ПП ГЕРБ, неин кандидат за вицепрезидент е депутатът и бивш началник на Военноморските сили Пламен Манушев.

Избраният кандидат ще бъде петият президент в демократичната история на Република България и ще встъпи в длъжност веднага след изтичането на мандата на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова през януари 2017 година.

Право на глас на първи тур на тези избори имаха 6 834 278 избиратели. Сега право на глас имат 6 833 080 души, което е с 1198 по-малко, обясни говорителят на ЦИК Андрей Андреев пред агенция „Фокус“.

Гражданите ще могат да пуснат своята бюлетина до 20 часа. Както и преди седмица, ако в 20.00 часа пред изборните помещения все още има голям брой желаещи да гласуват, по преценка на ЦИК може да се продължи възможността за гласуване, но не повече от час – до 21.00 часа.

В страната има 12 013 секции, а в други държави – 325.

Вотът и на втория тур е задължителен, но санкции ще има само за избиратели, които не са гласували на първия тур миналата неделя. От ЦИК обясняват, че на втория тур избирателната активност не е важна.

От ЦИК не са получили информация за забавяне на началото на вота по места или за забавяне на изборния ден. Към началото на изборния ден няма сигнали за проблеми при отварянето на секциите в страната, с изключение на няколко села от община Смолян, където няма електричество, но проблемът не е попречил за началото на вота.

От МВР съобщават, че обстановката в столицата е спокойна.

 
 
Коментарите са изключени