shareit

Дивата природа на планетата изчезва

| от chronicle.bg, по БТА |

Дивата природа на планетата изчезва с обезпокоителни темпове заради човешката дейност, съобщава Reuters.

Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са установили, че 10% от дивите региони са изчезнали през последните 20 години заради неспирното развитие на човечеството.

Южна Америка е загубила 30% от дивите си райони, а Африка – 14%. Основните причини за тези загуби са приспособяването на дивите места за земеделие, изсичането на гори и разработването на мини.

За целите на изследването учените са отбелязали некултивираните райони на карта и са ги сравнили с тези от карта от 1993 г. Направената съпоставка показва, че 30,1 милиона квадратни километра са останали диви и са определени като биологично и екологично непокътнати райони, без забележима човешка намеса. Близо 3,5 милиона квадратни километра обаче са изчезнали.

Джеймс Уотсън от университета на Куинсланд и ръководител на проучването отбелязва, че около една четвърт от повърхността на Земята е останала дива, като тези райони са концентрирани в Централна Африка, Амазонския регион, Северна Австралия, САЩ, Канада и Русия. Най-ощетени са Амазонският регион и Централна Африка.

„Трябва да се съсредоточим върху качеството на естествената среда и да запазим поне някои места на Земята недокоснати от човешка ръка“, добавя Уотсън.

 
 
Коментарите са изключени