shareit

Дилма готви предсрочни избори срещу импийчмънта

| от chronicle.bg |

Бразилският президент Дилма Русеф обмисля да подаде оставка и да поиска от парламента да насрочи нови избори, съобщава в. „О глобо“, цитиран от Франс прес. Тази опция обаче е трудно осъществима, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Пред изданието сенаторът Пауло Паим от управляващата Партия на трудещите се на Дилма Русеф казва, че с наближаването на опасността от отстраняването й нейните съпартийци са решили да намерят алтернатива. В партията нараства подкрепата за идеята за нови избори на 2 октомври, когато ще има местни избори и допитванията показват, че населението също иска подобно развитие, посоча сенаторът. Президентството на Бразилия не коментира тези информации.

Според допитване 62% от бразилците смятат, че политическата криза ще се реши с оставката на Русеф и на нейния вицепрезидент Мишел Темер и с организирането на нови избори.

Сенатор Паим обаче признава, че Партията на трудещите се няма достатъчно гласове в парламента, за да се одобри идеята за нови избори. За това одобрение са необходими три пети от членовете на всяка камара, тоест подкрепата на 308 депутати в долната камара и на 49 сенатори.

 
 
Коментарите са изключени