shareit

Десетки жертви на атентат във Франция

| от chronicle.bg, по BBC |

Най-малко 80 души загинаха, след като камион се вряза в празнуващите националния празник на Франция в Ница. Сред загиналите има и деца, а ранените са десетки.

Атаката е станала на известната улица Променад дез Англе, точно след изстрелването на празнични фойерверки. Шофьорът е застрелян, а в камиона са открити гранати и пушки.

Президентът Франсоа Оланд обяви, че атаката е от „терористичен характер”.

Той удължи с три месеца извънредното положение във Франция, въведено след терористичния акт в Париж през ноември, при който загинаха 130 души. Трябваше този срок да изтече на 26 юли.

„Цяла Франция е заплашена от ислямския тероризъм”, каза Оланд, добавяйки, че сред жертвите на атаката има няколко деца. Камионът е карал около 2 километра през тълпата.

Разследването трябва да установи дали шофьорът е действал сам. Към момента никоя групировка не е поела отговорност за атентата, но Twitter акаунт на ИДИЛ свързва атаката в Ница със смъртта на Омар Шишани – „министърът на войната” на „Ислямска държава”.

Свидетел на нападението разказва, че хората са чули изстрели, но са мислели, че са заради фойерверките по случай 14 юли. Когато атаката е станала, на площада е имало хиляди.

Американският президент Барак Обама осъди „ужасяващата терористина атака в Ница”.

Според непотвърдена информация от френски медии, в камиона са открити документи, които принадлежат на 31-годишен жител на Ница от френско-тунизийски произход. Мъжът е познат на полицията, но не заради терористична дейност.

 
 
Коментарите са изключени