shareit

Десетки семейства напускат сирийския град Алепо

| от chronicle.bg, по БТА |

Десетки семейства започнаха днес да напускат обсадени квартали под контрола на бунтовниците в източната част на сирийския град Алепо, след като правителството отвори безопасни коридори за цивилни и бойци, които искат да се изтеглят, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Държавната телевизия показа десетки жени и деца, пристигащи в квартал „Салах ад Дин“.

Сирийската арабска информационна агенция (САНА) съобщи, че по-късно цивилните са се качили на автобуси, с които са били откарани в изградени от властите подслони в западната част на Алепо.

Според нея някои бойци са сложили оръжие и са се предали на правителствените сили.

Руското министерство на отбраната заяви, че почти 170 мирни жители са напуснали контролирани от бунтовниците квартали в града от началото на хуманитарната операция.

Вчера губернаторът на Алепо Мохамад Маруан Олаби заяви, че бунтовници възпрепятстват евакуацията на десетки семейства от източните райони на Алепо. По думите му властите в западната половина на града, която е под защитата на сирийската армия, са създали всички необходими условия за приемане на мирните жители.

На 28 юли руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че Москва и Дамаск започват голяма хуманитарна операция в Алепо. Той заяви, че за напускането на града ще бъдат създадени четири коридора – по три от тях ще могат да минават мирни жители и решили да сложат оръжие бойци, а четвъртият е предназначен за бойци с оръжие.

 
 
Коментарите са изключени