shareit

Десетки политици и държавници свързани с тайни офшорки

| от chronicle.bg |

Мрежа от тайни офшорни сделки и заеми на стойност два милиарда долара води към руския президент Владимир Путин, разкриват документи, които показват как тези средства са направили невероятно богати приближените на Путин.

Въпреки че името на руския президент не се появява в нито един от документите, данните показват определен модел – приятелите му са спечелили милиони от сделки, които няма как да се случат без неговата протекция.

Документите предполагат, че семейството на Путин се е облагодетелствало от парите.

Данните хвърлят светлина върху Сергей Ролдугин – най-добрият приятел на Путин. Той е представил руския президент на доскорошната му съпруга Людмила и е кръстник на дъщеря му – Мария.

Ролдугин е професионален музикант, който е натрупал голямо богатство и има привиден контрол над серия от активи на стойност най-малко 100 милиона долара.

Вероятно е бил избран за ролята си заради по-малката си популярност. В документите си пред банковите институции в Швейцария и Люксембург е отрекъл близост с руски обществени фигури. Освен това е заявил, че не е бизнесмен.

Данните разкриват, че той държи 12.5 процента от най-голямата руска агенция за телевизионна реклама – Video International, която има приходи над милиард евро.

Доскоро собствеността на компанията беше скоро пазена тайна.

Той притежава и 3.2 процента от Руската банка, приемана за банката на Путин. Тези активи са само част от серията свързани финансови схеми, разкрити в документите, които включват руската банка.

Тя е ръководена от Юри Ковалчук, определян като личния банкер на много висши руски държавници, включително и Путин.

Panama Papers разкриват, че Ковалчук и банка „Россия“ са прехвърлили поне 1 милиард долара в специално офшорно дружество, наречено Sandalwood Continental.

Тези средства идват от серия огромни необезпечени заеми от държавната Руска търговска банка и други държавни банки. Няма обяснение защо банките са се съгласили да удължат такива нетрадиционни кредитни линии.

Скритото богатство на част от най-богатите лидери, политици и звезди беше разкрито от безпрецедентното изтичане на милиони документи, които показват безбройните начини, по които богатите хора използват потайните офшорни данъчни режими.

В разследването участват журналисти от над 80 държави и са достигнали до 11.5 милиона файла от базата с данни на панамската адвокатска фирма Mossack Fonseca – четвъртата най-голяма офшорна правна фирма.

Информацията е получена от анонимни източници в германския вестник Süddeutsche Zeitung и споделена от Международния консорциум на разследващите журналисти с Guardian и BBC.

Според документите яхта на стойност 6 милиона долара е поръчана от Sandalwood Continental и изпратена до пристанище близо до Санкт Петербург.

Пари са предадени директно и до близкия кръг на Путин под формата на много нисколихвени заеми, направени с лихви около 1 процент. Не е ясно дали някой от тях е бил изплатен.

През 2010 година и 2011 година Sandalwood е отпуснала три заема на стойност 11.3 милиона долара на офшорната Ozon – собственост на Ковалчук и кипърска компания. Тя притежава луксозен ски курорт – Игора, който се намира в района на Ленинград.

Путин е патрон на курорта и негов известен посетител.

18 месеца след заемите, президентът използва курорта като място за сватбата на Катерина. Младоженецът – Кирил Шамалов, е син на друг приятел на Путин от Санкт Петербург. Новини за сватбата, на която камерите бяха забранени, се появиха през 2015 година.

Документите разкриват редица финансови маневри на приближените на Путин. В тях няма нищо нередно, но някои от транзакциите въпреки това включват очевидно фалшиви сделки с акции, търгувани със задна дата, мултимилионни такси за консултантски услуги и непрекъснати плащания на големи суми за „компенсация“ заради прекратени сделки.

12 държавни лидери са сред 143 политици, техните семейства и близки приятели по света, които използват данъчните облекчения на офшорния рай.

Сред тях са пакистанския премиер Наваз Шариф, Ияд Алауи – бивш временен премиер и вицепрезидент на Ирак, Петро Порошенко – президент на Украйна, Алаа Мубарак – син на бившия президент на Египет и вицепремиерът на Исландия – Сигмундур Давид Гунлаугсон.

Сред световните политици има и представители на британските политически партии.

„Мисля, че това ще се окаже най-големият скандал в историята на офшорния свят, благодарение на тези документи”, заяви директорът на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ).

Въпреки че няма нищо нелегално в работата с офшорни компании, файловете повдигат фундаментални въпроси за етиката в такива места, определяни като данъчен рай – разкритията вероятно ще провокират искания за реформа в системата, която критиката определя като тайна и отворена за злоупотреби.

Най-добрият футболист в момента – Лионел Меси – и Международната футболна асоциация (ФИФА) също са замесени в скандала.

Документите се появиха като част от разследване, правено в продължение на една година, в които участват 400 доклада и 80 държави. То е известно в социалните мрежи като #panamapapers. Според предварителна информация то трябва да съдържа данни за корупция, като включва имената на известни фигури и организации.

Преди дни говорителят на Путин Дмитрий Песков „предупреди“ руските журналисти, че срещу Путин се готви „информационна атака, претендираща за сензационност“.

Той обяви, че знае детайлите за непубликуваното разследване, тъй като в Кремъл са получени въпроси от МКРЖ, интересуващи се от Путин, семейството му, приятелите от детството му, бизнесмени и „някакви офшорни компании“.

 
 
Коментарите са изключени