shareit

Десертче с брашно от щурци? Защо не

| от |

Шоколадово десертче с портокал. Всяка хапка има високо съдържание на протеин, а на вкус наподобява на обикновените шоколадови десертчета, но по-меко като консистенция. Вкусно е и се лепи се по зъбите. Усещането е приятно, но осъзнаването, че шоколадовото десертче е направено от щурци, може да накара мнозина да потръпнат.

А не би трябвало. В последните няколко години се появиха десетки статии по целия свят, които обявяват щурците и други насекоми за храна на бъдещето. Те имат високо съдържание на протеин и за разлика от повечето конвенционални източници на протеин, консумацията им има значително по-малко вредно въздействие върху околната среда.

Спред Организацията по прехрана и земеделие към ООН насекомите съдържат важни за хората протеин, витамини и аминокиселини. Щурците например изискват шест пъти по малко храна при отглеждане от добитъка. Освен това при отглеждането им се отделят много по-малко парникови газове и могат да бъдат гледани с органични отпадъци.

Колкото и тези факти да стават все по-известни и идеята за ядене на насекоми да звучи все по-приемлива и да губи частично своя „Fear Factor“ ефект, когато на прага на редакцията се появи кутия от Прага с няколко десертчета, направени от брашно от щурци, усещането е странно.

Десертчетата се произвеждат от чешката компания Sens Foods. Те решават да преосмислят обичайната диета, използвайки наука и данни. На база факти и анализи те създават рецепти за два вида изцяло природни продукти, направени с брашно от щурци. Те предлагат протеинови десертчета, всяко от които съдържа 20 грама висококачествен протеин и енергийни десертчета – вкусни шоколадчета с различни вкусове, които съдържат желязо, калции, омега 3 мастни киселини и висококачествен протеин. Брашното се произвежда от щурци, отглеждани във ферми в Тайланд и се получава при най-добрите практики и най-високите хигиенни стандарти.

sens шоколад щурци

При отварянето на кутията с десертчета първоначално съществуваше страха, че в нея ще има нещо като хербаризиран и полят с шоколад щурец. Вместо това там удобно са се наместили шоколадчета с четирите вкуса, които се произвеждат в момента – енергийно десертче с ананас и кокос; енергийно десертче с тъмен шоколад и портокал, протеиново блокче с тъмен шоколад и сусам и протеиново блокче с фъстъчено масло и канела. Вкусът на десертчетата е приятен.

Екипът на Chronicle опита от четирите и всеки от тях има своите предимства – кокосовото е много сладко, шоколадът с портокал – ароматен. Всички те наподобяват шоколадово десертче, приготвено току-що. Първоначалното притеснение за наличието на щурци в шоколадовото блокче изчезва до втората хапка – ако не си информиран предварително за произхода на брашното, няма и да разбереш, че е направено от насекоми. И все пак, когато знаеш, се чудиш дали е грешно, че е вкусно и във всеки един момент очакваш да усетиш нещо като следа от насекомото – но това няма как да се случи.

sens шоколад щурци

В момента Sens провеждат Kickstarter кампания за набиране на средства, с която да успеят да произвеждат десертчетата в много по-големи количества (Вижте повече за кампанията тук).

Едва ли някой може да си представи щурците като пълноценна част от менюто – сутрин – закуска от щурци, обед – ястие със щурци, следобед – десертче със щурци… И все пак, ако това е храната на бъдещето, то е добре да сме подготвени,

 
 
Коментарите са изключени