shareit

Денят на числото на Пи

| от chronicle.bg |

На 14 март всяка година американците отбелязват деня на Пи и това не е случайно избрана дата. Числото Пи, което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър, е равно на ирационалното число 3.14159265359…, накратко 3,14. 14 март, изписано като дата по американски модел, е 3/14.

Миналата година – 3/14/15, датата бе доста по-специална, защото съвпадаше с Пи до четири единици след десетичната запетая. Това бе най-близкото съвпадение след 14 март 1592 г., когато със 7 поредни съвпадащи цифри се постигнало възможно най-точния ден на Пи, на който светът би могъл да се наслади. За съжаление той не е бил отпразнуван подобаващо, защото празникът се отбелязва само в последните 27 години.

Днешният ден също е по-интересен. Ако закръглим първите пет цифри след запетаята – 14159, получаваме 1416. Ето защо тази година любители на математиката закачливо наричат днешния ден „Закръгления ден на Пи“.

Но и с това не се изчерпват съвпаденията – 14 март е рожденият ден на Алберт Айнщайн (тази година се отбелязват 137 години ). Можем да предположим, че въпреки фокуса му върху физиката, на Айнщайн много би му допаднал фактът, че на рождения му ден днешният свят е създал празник, посветен на математически символ.

Заслугата за първото изчисление на Пи се приписва на Архимед от Сиракуза (живял около 287 – 212 г. пр. Хр.). През 1706 г. британският математик Уилям Джоунс дава на числото гръцкия символ, с който го свързваме днес, а пък по-късно – 1737 г. – той е популяризиран от шведския математик Леонард Ойлер.

 
 
Коментарите са изключени