shareit

Делото срещу Владимира Янева влезе в съда

| от chronicle.bg |

Обвинителният акт по делото „Червеи“ срещу бившия председател на СГС Владимира Янева и бившия директор „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов влезе в съда.

Янева беше обвинена за престъпление по служба заради двукратно удължаване на разрешение за СРС извън законово позволения срок.

Разрешенията са дадени по отношение на АИС „Централен полицейски регистър“, в нарушение на Закона за СРС и без спазвания на изискванията за мотивиране на исканията.

Янева е с мярка за неотклонение „подписка“.

Тодор Костадинов е обвинен за документно престъпление и за компютърно престъпление заради съставянето на 6 официални документа с неверни обстоятелства, използвани пред председателя на СГС.

Според прокуратурата Костадинов е излъгал, че има данни за нерегламентиран достъп до АИС на МВР от страна на служители на вътрешното министерство в София, Варна, Бургас и Шумен, които манипулират класифицирана информация.

Твърди се, че Костадинов е подвел съда, че се извършва разследване за установяване на самоличността на предполагаемите нарушители, както и че използването на СРС се налага поради невъзможност за събиране на данните по друг начин.

Той е обвинени и за това, че през ноември 2013 г. е използвал служебната система, за да търси лични данни за физическо лице без разрешение на началника на отдел „Информационни системи“ в МВР.

Костадинов е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 лева.

 
 
Коментарите са изключени