shareit

Делото „Килърите“: Един невинен и трима осъдени на доживотен затвор

| от chronicle.bg |

Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди без право на замяна, произнесени през 2013 година от Шуменския окръжен съд за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Апелативният съд в морската столица отмени първоинстанционната присъда като оправда Райчо Стойнев, затова от началото на 2009 година до неустановена дата на юни същата година, в съучастие като помагач с Петър Стоянов (подбудител), с Георги Вълев (подбудител), с Васил Костов (подбудител и помагач), с Янко Попов (помагач), с Георги Трифонов и Владимир Филев (извършители) да е улеснил Филев за умишленото убийство на Румен Рачев (от 3 юли 2009 година).

Освен в наказателно-осъдителната част, съдът отмени присъдата и в гражданско осъдителната й част, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими обезщетение в размер общо на 650 000 лева за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Варненският апелативен съд измени присъдата на Шуменският окръжен в наказателно-осъдителната й част по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години „лишаване от свобода“. Попов ще заплати 943,92 лв разноски за съдебно-медицинска експертиза и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок пред ВКС.

 
 
Коментарите са изключени