shareit

Държавата мисли за мемориален знак на лобното място на Георги Марков

| от chronicle.bg |

Българското посолство в Лондон проучва възможността за поставяне на мемориален знак на лобното място на писателя Георги Марков.

На посолството на Република България в Лондон са дадени указания спешно да проучи процедурата и изискванията по предоставяне на разрешение за поставяне на паметна плоча на моста “Ватерло” в памет на писателя Георги Марков. Това се посочва в писмен отговор на външния министър Даниел Митов на запитване от трима народни представители. “МВнР има готовност да задейства веднага въпроса за осъществяване на инициативата след получаване на положителен отговор от съответните британски институции”, допълва Митов.

Повод за депутатския въпрос е навършването на годишнина от убийството на Георги Марков. “След като на пл. “Журналист” в столичния район “Лозенец” бе изграден паметник на писателя, български граждани поставят въпроса и дали е възможно и на лобното му място “Ватерло” в Лондон да бъде поставен мемориален знак, тъй като дейността на писателя е значима не само за България, но и за целия демократичен свят”, допълват депутатите. Припомня се, че по подобен начин неотдавна улицата пред Българското посолство във Вашингтон е била наименувана на друг българин – Димитър Пешев.

 
 
Коментарите са изключени