shareit

ДАНС задържа двама, заподозрени в контакт с терористи

| от chronicle.bg |

Служители на ГДБОП разкриха участник в хакерска групировка “MECA“ (Middle East Cyber Army).

Операцията е осъществена на 13 юли съвместно със Софийската градска прокуратура. В хода й е установен участник в групата – сирийски гражданин, пребиваващ на територията на България. Той е комуникирал посредством защитени канали с други членове за набелязване на цели и обменяне на хакерски инструменти.

По първоначални данни, групата успешно е атакувала над 3500 сайта в целия свят, включително правителствени и корпоративни, подменяйки съдържанието им и оригиналния изглед. Заглавните страници на атакуваните сайтове са подменяни със съобщения и текстове на английски и арабски език, касаещи атаката срещу „Шарли Ебдо“.

Два дни по-късно ДАНС и Дирекция „Миграция” – МВР са провели съвместни операции, при които са задържани един сирийски и един афганистански гражданин. Сирийският гражданин е част от групата организатори на канала за нелегална имиграция от Близкия Изток. Оказва се, че той живее в България от тридесет години, а след началото на конфликта в Сирия заминава за родината си. Установено е, че за периода от края на 2013 г. до средата на 2014 г. е бил в контакт с различни сирийски въоръжени групи, между които и терористични организации.

Афганистанският гражданин е влязъл незаконно в България от Турция през януари 2015 г. Според проверките той има рисков профил за принадлежност към терористични групи и изповядване на радикална идеология. В резултат на допълнителните действия са придобити данни, даващи основание за извод, че афганистанският гражданин симпатизира на движението „Талибан”, участвал е във въоръжени действия в Афганистан и вероятно е бил свързан с терористичната организация.
И на двамата са наложени мерки „експулсиране”, „отнемане правото на пребиваване“ и „забрана за влизане в Република България“ за срок от пет години.” Продължават действията по случая, в това число чрез активно сътрудничество за двупосочен обмен на информация с партньорски служби.

 
 
Коментарите са изключени