shareit

ДАНС проверява изтичане на тайна информация за Бокова

| от chronicle.bg |
 Министърът на външните работи е сезирал ДАНС заради изтичане в медиите на класифицирана информация, свързана с номинацията на Ирина Бокова за шеф на ООН.
Това съобщи говорителят на МВнР Бетина Жотева, цитирана от БНР.
Съдържанието на публикацията е написано на основата на засекретена грама, която получихме от Париж. Тя касае неформално заседание на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО (организация, ръководена от Бокова – б.р.). Това е класифицирана информация и е подадена в министерството като такава, но е напуснала министерството неправомерно и ние трябва да сезираме нужните органи”, уточни говорителят.
Преди два дни в. „24 часа“ съобщи, позовавайки се на източници от МВнР, че Микаел Ворбс, посланик на Германия и председател на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, е предупредил, че забавената позиция на България да посочи коя от двете кандидатки – Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, ще подкрепи за генерален секретар на ООН, може да попречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО.Ворбс направил това на заседание на посланиците на ЕС в ЮНЕСКО според грама, получена в българското външно министерство в края на миналата седмица. Тя е изпратена от екипа ни в международната организация.Посланикът поставил остро въпроса за избирането на нов генерален директор на ЮНЕСКО. Изборът предстои догодина, но според него, предвид този в ООН, може да се наложи да бъде направен по-скоро.

Ворбс коментирал още, че много държави са изненадани от липсата на ясна позиция на българското правителство. На заседанието било изразено недоумение от забавянето на обявяването на кандидатурата. Според дипломата, ако бъде издигната кандидатурата на Бокова, това означава, че тя ще бъде избрана, тъй като в ЮНЕСКО имало много ясно изразена подкрепа от държавите за избирането й в ООН.

България бави обявяването на кандидатурата си за генерален секретар на ООН по тактически причини, за да не даде възможност да бъде атакувана, заяви преди дни външният министър Даниел Митов. Той подчерта, че правителството ще номинира кандидат, когато прецени, че моментът е най-подходящ за успеха му, като отбеляза, че крайният срок е през март.

 
 
Коментарите са изключени