shareit

Данък „вредни храни“ в действие

| от chronicle.bg |

Четири вида вредни групи храни и напитки ще бъдат облагани допълнително, съобщава БНР. Продуктите, които имат добавена захар, много сол, растителни масла и кофеин, ще поскъпнат заради новия налог. Това стана ясно на съвместна пресконференция на министрите на здравеопазването Петър Москов и на спорта Красен Кралев.

Храни и напитки с доказано вреден ефект ще бъдат обложени с косвен данък. Скалата на допълнителното облагане е взаимствана от Унгария, но е пригодена за българските условия. Най-сериозно поскъпване с близо 80% очаква потребителите на имитиращи млечни продукти. Газираните напитки ще имат 31% от цената си отгоре. Цената на бисквитите ще се формира спрямо съдържанието на сол, захар и частично хидрорафинирано растително масло.

Част от храните няма да бъдат облагани, защото имат и полезни свойства или заради социалната им значимост – хляб, млечни продукти, плодове, зеленчуци и други. Очакваните постъпления в хазната ще бъдат 150 милиона лева годишно, които ще бъдат изразходвани целево – за физкултурни салони, подобряване на храненето в училищата или за профилактика.

 
 
Коментарите са изключени