shareit

Далай Лама заклейми китайските репресии в Тибет

| от chronicle.bg |

Тибетският духовен водач Далай лама участва вчера в среща в Женева на нобелови лауреати за мир, на която пред препълнена аудитория разказа за китайските репресии в Тибет, предаде Ройтерс.

Китайските власти писаха тази седмица до дипломати и служители на ООН, призовавайки ги да не посещават форума, понеже живеещият в изгнание Далай лама извършвал „сепаратистка дейност“.

80-годишният тибетски духовен водач заяви пред студенти и дипломати на срещата, организирана в Института за следдипломна квалификация в Женева, че „в една част от човешкия мозък обикновено се развива разум, но тази част липсва у някои от китайските хардлайнери“.

Китайското външно министерство съобщи, че е изпратило протестни ноти до САЩ и Канада, спонсори на събитието, и че е изразило „дълбокото си недоволство“ пред Вашингтон. „Далай лама не е истинска религиозна фигура, а човек, ангажиран в антикитайска сепаратистка дейност“, се казва в съобщението. „Той е най-големият собственик на крепостни селяни в някогашния Тибет и няма никакво основание да говори за човешки права“, допълва министерството, имайки предвид периода преди нахлуването на китайските войски през 1950 г. Пекин настоя и ООН да зачита собствения си устав и да подкрепя усилията на страните членки да опазват своя суверенитет и териториална цялост.

Далай лама, който заминава да живее в изгнание в Индия през 1959 г. след неуспешно въстание срещу комунистическото управление, отрича обвиненията в сепаратизъм и казва, че иска единствено истинска автономия за Тибет.

 
 
Коментарите са изключени