shareit

Далай Лама за молитвите след терористични атаки

| от chronicle.bg по independent.co.uk |


След терористичния акт в Ница социалните мрежи за пореден път се обърнаха към молитвите. За по-малко от ден #PrayForNice (Молете се за Ница) е най-използваният хаштаг в Twitter и Instagram.

Но след миналогодишните атаки в Париж през ноември тибетският духовен лидер Далай Лама каза, че не трябва да молим Господ да оправя грешките на човека.

„Хората искат да живеят в мир. Терористите са неразумни и това е основната причина за честите самоубийствени атентати.

Не можем да решим този проблем само с молитви. Аз съм будист и вярвам в молитвата. Но хората създадоха този проблем, а сега карат Господ да го реши. Това е нелогично. Господ би казал да го разрешим сами, защото ние сме го създали.

Трябва ни систематичен подход, с който да създадем хуманистични ценности като единност и хармония. Ако започнем сега, има шанс този век да бъде различен от предишния. Това е в интерес на всички.

Така че нека да създадем мир в семействата си и в обществото и да не чакаме помощ от Господ, Буда или правителството.“, каза той, цитиран от Дойче Веле.

Далай Лама допълни, че много от световните проблеми са причинени от „лекомислени различния“ на религиозна и национална основа.

Неговото послание към света е: „Ние сме едно цяло.“

 
 
Коментарите са изключени