shareit

Да загубиш присмехулник

| от chronicle.bg |

Харпър Ли, чийто роман „Да убиеш присмехулник“ (1961) е един от най-символичните и силни романи в американската литература, почина на 89 години, съобщава британският „Гардиън“. Кметът на родния й град Монроувил, Майк Кенеди, потвърди смъртта й.

До миналата година знаменитата писателка имаше само една книга. В средата на 2015-а година бе публикувана и друга книга на Ли – „И страж да бди на пост“, писана преди „Да убиеш присмехулник“ и неодобрена от редактора на авторката.

Тогава около изданието се появиха редица съмнения, свързани със здравословното състояние на Харпър Ли и способността й да взима решения за финансови въпроси. Самата Ли няма свои деца и бе представлявана от адвокати.

Бъдещата писателка расте в среда на расизъм по време на Голямата депресия и силна сегрегация на чернокожото население, което заема централна тема в творчеството й. Из недрата на детството и младостта й се ражда и романът за адвоката Атикус Финч и неговата епична битка за спасяването на живота чернокожия Том. Романът и до днес продължава да разбива расистки стереотипи в Съединените щати и по цял свят и се превърна в класика.

В последните години Ли живееше в специализирано заведение на около километър от родния си дом в Монроувил, Алабама, където се намира и град Мейкомб, където се развива действието в знаменитата й книга.

 
 
Коментарите са изключени