shareit

Да се притесняваме ли от вируса зика?

| от chronicle.bg |

В последните дни гръмна новината за вируса Зика, който тръгва от Бразилия и се разпространява на все повече места. Днес датски турист, завърнал се от Латинска Америка, е бил приет за лечение в болница в град Орхус, защото е заразен с вируса Зика, предадоха световните агенции.

Това е първи случай на пациент със Зика в Дания . Досега в Европа бяха регистрирани три случая във Великобритания, десет в Холандия, два в Швейцария и четири в Италия. Става дума все за туристи, завърнали се от Южна Америка.

Преди да се поддадем  на поредната хипохондрична криза, чийто симптоми вече се усещат по медиите, нека се осведомим какво точно представлява вирусът, кой е застрашен и кога трябва да се притесняваме.

Вирусът Зика е арбовирусна инфекция при хората. Вирусът се пренася от комари предимно от рода Aedes. Заболяването е характерно за тропическите райони на Африка и Югоизточна Азия. Клиничната картина се проявява с инфлуенцоподобни признаци, подобно на тези при денге и западнонилска треска, но за разлика от последните изходът е благоприятен.

Около 80% от хората, заразени с вируса Зика нямат никакви симптоми. Все пак, когато такива възникнат те са леки: треска, обрив, болки в ставите и възпаление на окото в продължение на около седмица или по-малко. Сегашният проблем се крие в усложненията. Като много други вируси, включително инфлуенца вируса, Зика изглежда предизвиква при някои хора неврологични поражения означавани като синдром на Guillain-Barré, който може да доведе до парализа или смърт.

При бременните вирусът може да се предаде на плода и да предизвика малформации като микроцефалия, а в някои случаи и смърт на плода. В Бразилия вече има голям брой новородени с увреждания, затова редица страни в Латинска Америка и Карибския регион взеха мерки срещу разпространението на заболяването. В отсъствието на каквито и да е защитни мерки освен противокомарните средства, засегнатите държави съветват жените да отложат забременяването си, докато държавите извън зоната на епидемията препоръчват на жените да отложат пътуванията си в тези райони.

 
 
Коментарите са изключени