Да чуеш Северното сияние от сцената на Виенската филхармония

| от Дилян Ценов |

Това е едно от онези неща, в които не вярваш, докато не ги преживееш с всичките си сетива. Така е, защото на теория звучи невъзможно. Да чуеш музиката на Северното сияние. Един от най-магичните и мистериозни природни феномени, за който през вековете се е говорило много. Как при това положение, може едно толкова велико явление да бъде уловено от изкуствен интелект и превърнато в творба на изкуството. Човекът се е провалял векове наред, с какво изкуственият интелект е по-добър?

За да разберем това, близо 300 души сме събрани в известната зала „Брамс“, която се намира в дома на оркестъра на виенската филхармония – „Мюзикферайн“. Задачата освен, че изглежда непостижима, не е ясно как ще бъде приета от публиката. Още по-нереално изглежда, когато разбереш, че изкуственият интелект не е машина с размерите на телефонна кабина, а смартфон, който всички можем да носим в джоба си – новият смартфон на Huawei, Mate 20 Pro.

Може ли изкуствен интелект да улови това, което само човешкото ухо е способно да разпознае и в последствие да превърне в произведение на изкуството? Не е ли малко прекалено вече?

Не. И на двата въпроса. 

Huawei_Sound of Light (4)

Излизам от залата и нямам търпение да разбера повече за технологията, която превръща светлината в звук. И не просто звук, а изкуство.

С излизането на пазара на новия Huawei, Mate 20 Pro технологичната компания има за цел да тества докъде може да стигне изкуствения интелект. Така се ражда проектът „Звукът на светлината” (Sound of Light), съчетаващ технологии и изкуство, за да покаже едно от най-удивителните природни явления – Северното сияние – под формата на симфония.

Как се случва всичко?

Проектът „Звукът на светлината“ се случва в няколко етапа,  в които взема участие екип от някои от най-изтъкнатите артисти в света на музиката, композирането и свиренето. Задачата на изкуствения интелект е да разпознае изображенията и да създаде мелодии въз основа на тях.

KJETIL SKOGLI – AURORA CHASER
Кйетил Скогли; Снимка: KJETIL SKOGLI, the Aurora chaser.

В първия етап се намесва фотографът Кйетел Скогли, който организира и провежда туристически обиколки в района на Северното сияние в Тромсьо, Норвегия. Неговата богата база данни от изображения и видеа на Северното сияние става основа за по-нататъшното развитие на проекта. След това специалната система с изкуствен интелект, поддържана от Huawei Mate 20 Pro, разпознава ключовите визуални елементи от записа и извежда 10 различни вида сияния. След това към всеки от тези 10 вида екип от композитори разработва определен музикален мотив.

След като са синхронизирани видео и картина, изкуственият интелект предлага множество и различни музикални звучения.

MARK SAYFRITZ – COMPOSER

Ролята на човека?

Неминуемо, когато чуем за подобен проект, си задаваме въпроса: „А къде отива човекът?“. Отговорът е никъде. Стои си на мястото. Там, където и ще остане. Защото създаването на музика, на изкуство изобщо, е немислимо без участието на човека. Дори в епохата на изкуствения интелект, човекът стои най-отпред. Затова след като технологията предлага своите музикални интерпретации, се намества екипът от композитори, начело на който стои Марк Сейфриц - един от най-изтъкнатите композитори и продуценти в съвременната музика. Той взима звуковите елементи, създадени от AI програмата, и ги обединява в симфония. Така на теория „Звукът на светлината“ е готов.

Представянето през публика обаче, не би могло да се случи без задължителното участие на диригент и оркестър. С гръб към публиката застава Джеймс Шиърман. Световноизвестният британски диригент, участва в създаването на музика за над 80 филма, сред които „Красавицата и звярът“, „Манчестър край морето“ и „Хари Потър и огненият бокал“. Негова е задачата да постигне синхрон между спецификите на AI програмата и изпълнението на симфоничния оркестър „Synchron Stage“. Оркестърът е създаден след селектирането на най-изтъкнатите музиканти от виенската симфонична сцена и е специализиран в областта на филмовата музика.

Моята цел, когато започнах да работя по „Sound of Light”, бе да създам композиция, която да звучи така, сякаш Северното сияние и изкуственият интелект ни говорят чрез музиката“ споделя Джеймс Шиърман.

Композиторът Марк Сейфриц отбеляза: “Въвеждането на изкуствения интелект в моята музика разшири неимоверно творческите ми хоризонти. В момента мога да въведа в AI системата видео на Северното сияние, а тя да анализира компоненти като цвят, размер, светлина и скорост, след което генерира няколко музикални варианта на това, което е „видяла“. След като AI системата разпознае определени светлосенки, тя модулира звука по начин, отразяващ интензитета на композицията. След това аз от своя страна мога да въведа тези елементи в симфонията“.

Една Северна вечер във Виена

Ноември е и Виена бавно започва да прилича на зимна аристократична приказка. В унисон с този хапещ студ, ние трябва да чуем как звучи Северното сияние. Джеймс Шиърман излиза на сцената, докато 300 души сме в очакване. Пред нас е оркестърът, а над него, на екрана се прожектира филм със северното сияние. В началото не осъзнаваш, но когато мине време разбираш, че музиката и картината са в абсолютен синхрон. Допълват се. Никое не следва другото. Те просто вървят заедно.

Какво е бъдещето? 

Този въпрос си задаваха повечето от нас на излизане от залата. Ще промени ли тази технология музикалния свят? Как ще се отрази този пробив на изкуството? За успокоение на черногледите, трябва да уточним, че подобна технология много трудно би могла да изключи човека от музикалния процес. Изкуственият интелект никога не може да работи вместо човека. Той може само да му помага в достигането на непознати досега територии. Като Северното сияние. А подобна система, в последствие може да бъде отправна точка за други пробиви в други полета. Защото „Зукът на светлината“ доказа, че човекът, с помощта на технологиите, вече може да разбира още един език – този на светлината. 

 
 

България вече е ON ART в услуга на българските творци

| от chronicle.bg |

На теория всеки ще каже, че културата е водещ фактор за развитието на всяко общество. На практика обаче, за да има култура и тя да изпълнява мисията си, са необходими обединените усилия на нейните създатели, аудиторията и каналите, чрез които тези две страни ще стигнат една до друга. В нашия свят, разбирайте медиите.

В тази насока се случва новата кампания на телевизията Bulgaria ON AIR, която се заиграва с името си, за да започне Bulgaria ON ART – трибуна, която би трябвало да осъществява връзка между творците и аудиторията.

От 11 февруари телевизията ще приютява още повече култура и стойностни артистични проекти.

Водена от разбирането, че всеки качествен продукт трябва да намери своята трибуна и аудитория, медията стартира кампанията Bulgaria ON ART.

Главни действащи лица в нея ще бъдат онези нови български автори и проекти, които често незаслужено остават в сянката за сметка на по-популярните прояви.

След предварителна селекция избрани творби и автори ще получат безвъзмездно време и видимост в различните канали на Bulgaria ON AIR – онлайн, социални мрежи и рекламен блок. Така телевизията ще предостави възможност за промотиране на нови български културни продукти и ще насърчи развитието им.

Сред първите участници в Bulgaria ON ART е групата Парапланер. Съвсем скоро характерното й фюжън фънки звучене ще се чува и от ефира под формата на кратък клип, а във Facebook страницата на телевизията вече е публикувано и интервю с музикантите.  Предстоят още подобни дейности като част от кампанията. Но интервюто с Парапланер е доста прилично начало на Bulgaria ON ART.

Повече за кампанията и условията за участие може да прочетете ТУК.

 
 

Брейкденсът може да стане олимпийски спорт

| от chronicle.bg |

Брейкденсът все още е жив и може да получи място на Олимпийските игри в Париж през 2024 заедно със спортното катерене, карането на скейтборд и сърф. 

На пресконференция във френската столица беше обявено, че брейкденсът в момента чака одобрение от Международния олимпийски комитет. Танцът се класира преди скуоша, снукъра и шаха.

Спортното катерене, скейтбордът и сърфът вече бяха добавени към списъка и ще имат олимпийски състезания още в Токио през 2020, заедно с бейсбола и карате. МОК има време да реши до декември 2020 година.

Миналата година брейкът получи свое място на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където руската команда Bumblebee взе приза при момчетата, а японцият тим Ram – при момичетата.

Шон Тай, президентът на федерацията World DanceSport, каза: „Ако брейкът бъде включен към Олимпийските игри в Париж, това ще бъде едно фантастично постижение. Много врати ще се отворят, популярността ни ще скочи значително и всички ще видят стойността на красивия спорт. Виждаме също така възможността и за други танцови дисциплини да последват този пример и да бъдат включени към олимпийската програма.“

 
 

19-годишна иска хората да спрат да тормозят 62-годишният й съпруг

| от chronicle.bg |

Саманта Симпсън, на 19 години, иска обществото да спре да нарича 62-годишният й съпруг „педофил“.

Двойката се среща чрез общи познати, когато Саманта е на 18. Следват няколко месеца минават в разговори и накрая двамата започват връзка. Семейството на момичето обаче отказва да приеме отношенията й с много по-възрастния мъж и това я кара да се премести в Беривил, щата Арканзас, САЩ, където да живее с спенсионирания Дж. Р. докато не се установяват в Уичита, Канзас, преди 6 месеца.

На 8 януари 2018 година двамата сключват брак, а в момента се опитват да имат дете. 

43 YEAR AGE GAP

Саманта обаче споделя трудностите на връзката им: „Когато сме навън, хората често ни бъркат за дядо и внучка и това често ме разстройва. Но става още по-лошо, когато наричат Дж. Р. „педофил“, когато се държим за ръце или се целуваме. Няма път, в който да сме излезли и някой да не е коментирал връзката ни. Не ни стигат проблемите с приятелите и семейството ни, ами сега и непознати. Просто ми идва много. Искам просто хората да осъзнаят, че сме щастливо женени и приемаме връзката си сериозно.“

„Когато видях Дж. Р. веднага бях привлечена от това колко добре се носи и от това колко голям джентълмен беше. Говорехме си много хубаво и това беше просто нещо, което никога не съм срещала в друг мъж. Излизала съм с по-млади мъже, но те се държаха като малки деца и не знаеха как да се отнасят с партньора си.“

„В момента се опитваме да станем родители, имам чувството, че сега е моментът. Надявам се, че когато ни се роди дете, коментарите ще спрат, защото не искам да го отглеждаме в такава атмосфера. Също така се надявам, че сега като споделяме историята си, хората ще разберат, че не е шега и че сме сериозни въпреки разликата във възрастта и външния ни вид.“

 
 

Apple също планира сгъваем телефон

| от chronicle.bg |

Apple подаде документи за патент на сгъваемо устройство, от което предполагаме, че компанията иска да направи iPhone подобен на Samsung Galaxy X Fold.

В документите можем да видим дизайн на сгъваем на две телефон. Или може би таблет?

screenshot-2019-02-19-at-12.32.54-5972

Дизайнът се казва „мидена черупка“ и е значителна стъпка спрямо предните телефони на Apple. Самият документ обаче сам по себе си не означава, че можем да очакваме подобна технология през октомври, когато компанията традиционно представя новите си продукти.

При Samsung обаче нещата са ясни – очакваме сгъваем телефон и то съвсем скоро.

Имаше всякакви слухове около смартфона на Samsung (както винаги), но компанията още миналата година ни показа как би изглеждал, а след това го видяхме и в рекламно видео. Но все още нямаме официална информация за капацитетите на устройството.

Знаем само, че разгънат дисплеят, който се казва Infinity Flex, ще е 7,3 инча (18,5 сантиметра).

През 2018 година стартъпът Royole пусна FlexPai, който има сгъваем 7,8-инчов екран.