shareit

Да чуеш Северното сияние от сцената на Виенската филхармония

| от Дилян Ценов |

Това е едно от онези неща, в които не вярваш, докато не ги преживееш с всичките си сетива. Така е, защото на теория звучи невъзможно. Да чуеш музиката на Северното сияние. Един от най-магичните и мистериозни природни феномени, за който през вековете се е говорило много. Как при това положение, може едно толкова велико явление да бъде уловено от изкуствен интелект и превърнато в творба на изкуството. Човекът се е провалял векове наред, с какво изкуственият интелект е по-добър?

За да разберем това, близо 300 души сме събрани в известната зала „Брамс“, която се намира в дома на оркестъра на виенската филхармония – „Мюзикферайн“. Задачата освен, че изглежда непостижима, не е ясно как ще бъде приета от публиката. Още по-нереално изглежда, когато разбереш, че изкуственият интелект не е машина с размерите на телефонна кабина, а смартфон, който всички можем да носим в джоба си – новият смартфон на Huawei, Mate 20 Pro.

Може ли изкуствен интелект да улови това, което само човешкото ухо е способно да разпознае и в последствие да превърне в произведение на изкуството? Не е ли малко прекалено вече?

Не. И на двата въпроса. 

Huawei_Sound of Light (4)

Излизам от залата и нямам търпение да разбера повече за технологията, която превръща светлината в звук. И не просто звук, а изкуство.

С излизането на пазара на новия Huawei, Mate 20 Pro технологичната компания има за цел да тества докъде може да стигне изкуствения интелект. Така се ражда проектът „Звукът на светлината” (Sound of Light), съчетаващ технологии и изкуство, за да покаже едно от най-удивителните природни явления – Северното сияние – под формата на симфония.

Как се случва всичко?

Проектът „Звукът на светлината“ се случва в няколко етапа,  в които взема участие екип от някои от най-изтъкнатите артисти в света на музиката, композирането и свиренето. Задачата на изкуствения интелект е да разпознае изображенията и да създаде мелодии въз основа на тях.

KJETIL SKOGLI – AURORA CHASER
Кйетил Скогли; Снимка: KJETIL SKOGLI, the Aurora chaser.

В първия етап се намесва фотографът Кйетел Скогли, който организира и провежда туристически обиколки в района на Северното сияние в Тромсьо, Норвегия. Неговата богата база данни от изображения и видеа на Северното сияние става основа за по-нататъшното развитие на проекта. След това специалната система с изкуствен интелект, поддържана от Huawei Mate 20 Pro, разпознава ключовите визуални елементи от записа и извежда 10 различни вида сияния. След това към всеки от тези 10 вида екип от композитори разработва определен музикален мотив.

След като са синхронизирани видео и картина, изкуственият интелект предлага множество и различни музикални звучения.

MARK SAYFRITZ – COMPOSER

Ролята на човека?

Неминуемо, когато чуем за подобен проект, си задаваме въпроса: „А къде отива човекът?“. Отговорът е никъде. Стои си на мястото. Там, където и ще остане. Защото създаването на музика, на изкуство изобщо, е немислимо без участието на човека. Дори в епохата на изкуствения интелект, човекът стои най-отпред. Затова след като технологията предлага своите музикални интерпретации, се намества екипът от композитори, начело на който стои Марк Сейфриц - един от най-изтъкнатите композитори и продуценти в съвременната музика. Той взима звуковите елементи, създадени от AI програмата, и ги обединява в симфония. Така на теория „Звукът на светлината“ е готов.

Представянето през публика обаче, не би могло да се случи без задължителното участие на диригент и оркестър. С гръб към публиката застава Джеймс Шиърман. Световноизвестният британски диригент, участва в създаването на музика за над 80 филма, сред които „Красавицата и звярът“, „Манчестър край морето“ и „Хари Потър и огненият бокал“. Негова е задачата да постигне синхрон между спецификите на AI програмата и изпълнението на симфоничния оркестър „Synchron Stage“. Оркестърът е създаден след селектирането на най-изтъкнатите музиканти от виенската симфонична сцена и е специализиран в областта на филмовата музика.

Моята цел, когато започнах да работя по „Sound of Light”, бе да създам композиция, която да звучи така, сякаш Северното сияние и изкуственият интелект ни говорят чрез музиката“ споделя Джеймс Шиърман.

Композиторът Марк Сейфриц отбеляза: “Въвеждането на изкуствения интелект в моята музика разшири неимоверно творческите ми хоризонти. В момента мога да въведа в AI системата видео на Северното сияние, а тя да анализира компоненти като цвят, размер, светлина и скорост, след което генерира няколко музикални варианта на това, което е „видяла“. След като AI системата разпознае определени светлосенки, тя модулира звука по начин, отразяващ интензитета на композицията. След това аз от своя страна мога да въведа тези елементи в симфонията“.

Една Северна вечер във Виена

Ноември е и Виена бавно започва да прилича на зимна аристократична приказка. В унисон с този хапещ студ, ние трябва да чуем как звучи Северното сияние. Джеймс Шиърман излиза на сцената, докато 300 души сме в очакване. Пред нас е оркестърът, а над него, на екрана се прожектира филм със северното сияние. В началото не осъзнаваш, но когато мине време разбираш, че музиката и картината са в абсолютен синхрон. Допълват се. Никое не следва другото. Те просто вървят заедно.

Какво е бъдещето? 

Този въпрос си задаваха повечето от нас на излизане от залата. Ще промени ли тази технология музикалния свят? Как ще се отрази този пробив на изкуството? За успокоение на черногледите, трябва да уточним, че подобна технология много трудно би могла да изключи човека от музикалния процес. Изкуственият интелект никога не може да работи вместо човека. Той може само да му помага в достигането на непознати досега територии. Като Северното сияние. А подобна система, в последствие може да бъде отправна точка за други пробиви в други полета. Защото „Зукът на светлината“ доказа, че човекът, с помощта на технологиите, вече може да разбира още един език – този на светлината. 

 
 
Коментарите са изключени