Да чуеш Северното сияние от сцената на Виенската филхармония

| от Дилян Ценов |

Това е едно от онези неща, в които не вярваш, докато не ги преживееш с всичките си сетива. Така е, защото на теория звучи невъзможно. Да чуеш музиката на Северното сияние. Един от най-магичните и мистериозни природни феномени, за който през вековете се е говорило много. Как при това положение, може едно толкова велико явление да бъде уловено от изкуствен интелект и превърнато в творба на изкуството. Човекът се е провалял векове наред, с какво изкуственият интелект е по-добър?

За да разберем това, близо 300 души сме събрани в известната зала „Брамс“, която се намира в дома на оркестъра на виенската филхармония – „Мюзикферайн“. Задачата освен, че изглежда непостижима, не е ясно как ще бъде приета от публиката. Още по-нереално изглежда, когато разбереш, че изкуственият интелект не е машина с размерите на телефонна кабина, а смартфон, който всички можем да носим в джоба си – новият смартфон на Huawei, Mate 20 Pro.

Може ли изкуствен интелект да улови това, което само човешкото ухо е способно да разпознае и в последствие да превърне в произведение на изкуството? Не е ли малко прекалено вече?

Не. И на двата въпроса. 

Huawei_Sound of Light (4)

Излизам от залата и нямам търпение да разбера повече за технологията, която превръща светлината в звук. И не просто звук, а изкуство.

С излизането на пазара на новия Huawei, Mate 20 Pro технологичната компания има за цел да тества докъде може да стигне изкуствения интелект. Така се ражда проектът „Звукът на светлината” (Sound of Light), съчетаващ технологии и изкуство, за да покаже едно от най-удивителните природни явления – Северното сияние – под формата на симфония.

Как се случва всичко?

Проектът „Звукът на светлината“ се случва в няколко етапа,  в които взема участие екип от някои от най-изтъкнатите артисти в света на музиката, композирането и свиренето. Задачата на изкуствения интелект е да разпознае изображенията и да създаде мелодии въз основа на тях.

KJETIL SKOGLI – AURORA CHASER
Кйетил Скогли; Снимка: KJETIL SKOGLI, the Aurora chaser.

В първия етап се намесва фотографът Кйетел Скогли, който организира и провежда туристически обиколки в района на Северното сияние в Тромсьо, Норвегия. Неговата богата база данни от изображения и видеа на Северното сияние става основа за по-нататъшното развитие на проекта. След това специалната система с изкуствен интелект, поддържана от Huawei Mate 20 Pro, разпознава ключовите визуални елементи от записа и извежда 10 различни вида сияния. След това към всеки от тези 10 вида екип от композитори разработва определен музикален мотив.

След като са синхронизирани видео и картина, изкуственият интелект предлага множество и различни музикални звучения.

MARK SAYFRITZ – COMPOSER

Ролята на човека?

Неминуемо, когато чуем за подобен проект, си задаваме въпроса: „А къде отива човекът?“. Отговорът е никъде. Стои си на мястото. Там, където и ще остане. Защото създаването на музика, на изкуство изобщо, е немислимо без участието на човека. Дори в епохата на изкуствения интелект, човекът стои най-отпред. Затова след като технологията предлага своите музикални интерпретации, се намества екипът от композитори, начело на който стои Марк Сейфриц - един от най-изтъкнатите композитори и продуценти в съвременната музика. Той взима звуковите елементи, създадени от AI програмата, и ги обединява в симфония. Така на теория „Звукът на светлината“ е готов.

Представянето през публика обаче, не би могло да се случи без задължителното участие на диригент и оркестър. С гръб към публиката застава Джеймс Шиърман. Световноизвестният британски диригент, участва в създаването на музика за над 80 филма, сред които „Красавицата и звярът“, „Манчестър край морето“ и „Хари Потър и огненият бокал“. Негова е задачата да постигне синхрон между спецификите на AI програмата и изпълнението на симфоничния оркестър „Synchron Stage“. Оркестърът е създаден след селектирането на най-изтъкнатите музиканти от виенската симфонична сцена и е специализиран в областта на филмовата музика.

Моята цел, когато започнах да работя по „Sound of Light”, бе да създам композиция, която да звучи така, сякаш Северното сияние и изкуственият интелект ни говорят чрез музиката“ споделя Джеймс Шиърман.

Композиторът Марк Сейфриц отбеляза: “Въвеждането на изкуствения интелект в моята музика разшири неимоверно творческите ми хоризонти. В момента мога да въведа в AI системата видео на Северното сияние, а тя да анализира компоненти като цвят, размер, светлина и скорост, след което генерира няколко музикални варианта на това, което е „видяла“. След като AI системата разпознае определени светлосенки, тя модулира звука по начин, отразяващ интензитета на композицията. След това аз от своя страна мога да въведа тези елементи в симфонията“.

Една Северна вечер във Виена

Ноември е и Виена бавно започва да прилича на зимна аристократична приказка. В унисон с този хапещ студ, ние трябва да чуем как звучи Северното сияние. Джеймс Шиърман излиза на сцената, докато 300 души сме в очакване. Пред нас е оркестърът, а над него, на екрана се прожектира филм със северното сияние. В началото не осъзнаваш, но когато мине време разбираш, че музиката и картината са в абсолютен синхрон. Допълват се. Никое не следва другото. Те просто вървят заедно.

Какво е бъдещето? 

Този въпрос си задаваха повечето от нас на излизане от залата. Ще промени ли тази технология музикалния свят? Как ще се отрази този пробив на изкуството? За успокоение на черногледите, трябва да уточним, че подобна технология много трудно би могла да изключи човека от музикалния процес. Изкуственият интелект никога не може да работи вместо човека. Той може само да му помага в достигането на непознати досега територии. Като Северното сияние. А подобна система, в последствие може да бъде отправна точка за други пробиви в други полета. Защото „Зукът на светлината“ доказа, че човекът, с помощта на технологиите, вече може да разбира още един език – този на светлината. 

 
 

Секси щерките на рокендрол звездите

| от chr.bg |

 Рокендрол звездите ни подариха не само великолепната си музика, лудостта по всички концерти и незабравими години, но и много, много красивото си поколение.

Освен стотиците часове златна музика, динозаврите на рок културата дариха света и със секси дъщерите си, някои от които са почти толкова талантливи, колкото звездните си татковци.

Ще споменем само Лив Тайлър – една божествена актриса, с която баща й Стивън няма как да не бъде повече от горд.

Кои още се нареждат до Лив в този списък – вижте в галерията горе.

 
 

Феновете молят НАСА и Илон Мъск да спасят Тони Старк

| от chronicle.bg |

Феновете на „Avengers: Endgame“ са уплашени за живота на иначе железния Тони Старк след като го видяха в доста безизходна ситуация в началото на последния трейлър. До толкова притеснени, че някои писаха на НАСА да го спаси. Все пак кислородът и храната му (по негови думи) ще свършат до дни.

Въпросният трейлър започва с Тони, който оставя съобщение за Пепър Потс, казвайки й, че краят е част от пътуването. След това описва оскъдното си количество въздух и храна. Феновете веднага заляха Туитър!

Някой казва: „НАСА, значи ще оставите момчето да умре просто ей така?!? След всичко, което Тони Старк направи за вас?!?“ Други пък са по смирени: „НАСА, моля ви, спасете Тони Старк нашият железен човек от космоса храната и кислородът му свършват утре моля моля моля моля.“ И когато потребителите на социалната мрежа видяха, че Космическата агенция не отговаря на молбите им, пробваха друга тактика.

„ЕЙ Илон Мъск Тони Старк умира някъде в космоса. НАСА няма да го спаси. Ти би ли моля? пп гледай за виолетов чичко с ръкавица“

„Спрете да питате НАСА да спаси Тони Старк всички знам че SpaceX и Илон Мъск ще го направят“

Чудим се да не би Хюстън да имат някакъв проблем, защото получават ново подобно съобщение всеки 5 минути. Някои фенове обаче не бяха толкова импулсивни към това, което виждат, и започнаха да задават въпроси. Как Тони е успял да свали маската си, ако костюмът му е от Nanotech? Когато се бие заедно с  Doctor Strange и Wong срещу злодеите на Танос в предния филм, Тони си слага костюма с едно плавно движение, само като натиска реактора на гърдите си. Как тогава успява да си свали шлема? Хубав въпрос…

„Avengers: Endgame“ идва на 26 април 2019 година, ето трейлъра.

 
 

Critics Choice Awards: кои са най-добрите филми на 2018 според критиците?

| от chronicle.bg |

След дългоочакваните номинации за награди „Златен глобус“, които излязоха в четвъртък, една по една различните асоциации започват да обявяват своите номинации с най-доброто от киното на 2018 г.

Скоро след глобусите Асоциацията на филмовите критици на Лос Анджелис и тази на Ню Йорк обявиха своите фаворити, а днес е ред и на другата организация от филмови критици да се „произнесе“. Наградите „Изборът на критиците“ (Critics Choice Awards) са сред най-представителните кино награди, раздавани в Холивуд и вече е ясно кои са тазгодишните номинирани.

„Рома“ на Алфонсо Куарон и „The Favourite“ на Йоргос Лантимос определено яхват гребена на вълната след като вече попаднаха в списъците на повечето награди. Присъствието им е осезаемо и на Critics Choice Awards.

Филмът на Йоргос Лантимос е с общо 14 номинации, сред които за най-добър филм, най-добра актриса, най-добра актриса в поддържаща роля, най-добър режисьор, сценарии, кинематография, декор и др.

Ежегодните награди „Изборът на критиците“ се провеждат от Broadcast Film Critics Association и Broadcast Television Journalists Association. Смята се, че те са най-точният показател за това кой ще спечели „Оскар“, тъй като зад тях застават общо 300 телевизионни, радио и онлайн критици.

Наградите ще бъдат връчени на 13 януари. А ето част от филмите и творците, участващи в надпреварата. Номинациите за най-добър филм, можете да видите в галерията горе.

Най-добър актьор

Крисчън Бейл, Vice
Брадли Купър, A Star Is Born
Уилям Дефо, At Eternity’s Gate
Раян Гослинг, First Man
Итън Хоук, First Reformed
Рами Малек, Bohemian Rhapsody
Виго Мортенсън, Green Book

Най-добра актриса

Ялица Апаричо, Roma
Емили Блънт, Mary Poppins Returns
Глен Клоуз, The Wife
Тони Колет, Hereditary
Оливия Колман, The Favourite
Лейди Гага, A Star Is Born
Мелиса Маккарти, Can You Ever Forgive Me?

Най-добър актьор в поддържаща роля

Махершала Али, Green Book
Тимъти Шаламе, Beautiful Boy
Адам Драйвър, BlacKkKlansman
Сам Елиът, A Star Is Born
Рикард Е. Грант, Can You Ever Forgive Me?
Майкъл Б. Джордан, Black Panther

Най-добра актриса в поддържаща роля

Ейми Адамс, Vice
Клеър Фой, First Man
Никол Кидман, Boy Erased
Реджина Кинг, If Beale Street Could Talk
Ема Стоун, The Favourite
Рейчъл Вайс, The Favourite

Най-добър режисьор

Деймиън Шазел, First Man
Брадли Купър, A Star Is Born
Алфонсо Куарон, ROMA
Питър Фарели, Green Book
Йоргос Лантимос, The Favourite
Спайк Лий, BlacKkKlansman
Адам Маккей, Vice

Най-добър млад актьор/актриса

Алси Фишър, Eighth Grade
Томасин Маккензи, Leave No Trace
Ед Оксенбоулд, Wildlife
Милисънт Симъндс, A Quiet Place
Амандла Станбърг, The Hate U Give
Съни Сулжич, Mid90s

Най-добър оригинален сценарий

Eighth Grade
Roma
The Favourite
Vice
First Reformed
Green Book
A Quiet Place

Най-добър адаптиран сценарий

Black Panther
Can You Ever Forgive Me?
If Beale Street Could Talk
A Star Is Born
First Man
BlacKkKlansman

Най-добра кинематография

Roma
If Beale Street Could Talk
A Star Is Born
Black Panther
The Favourite
First Man

Най-добър декор

Black Panther
Roma
Crazy Rich Asians
The Favourite
First Man
Mary Poppins Returns

Най-добър комедиен сериал

Atlanta
Barry
The Good Place
The Kominsky Method
The Marvelous Mrs. Maisel
The Middle
One Day at a Time
Schitt’s Creek

Най-добър драматичен сериал

The Americans
Better Call Saul
The Good Fight
Homecoming
Killing Eve
My Brilliant Friend
Pose
Succession

 
 

DC прави филм за Plastic Man

| от chronicle.bg |

В момента DC имат доста проекти – над 20. Не всички ще видят бял свят, разбира се, но въпреки това (а може би и заради това) нови и нови проекти се добавят към сисъка. Последният такъв е Plastic Man.

Warner Bros и сценаристката Аманда Идоко в момента развиват филма, който се описава от студиото като „комедиен приключенски екшън“. Все ощя няма никакви детайли за самата история, както и установен режисьор.

Това не е първия път, в който се правят планове за игрален филм за този супергерой. През 90-те  години братя Уашовски пишат сценарий и дори 10 години по-късно, през 2009 година, смятаха да го снимат с Киану Рийвс в главната роля. Плановете обаче се провалят.

Plastic Man за първи път се появява през 1941 година в серия комикси, а DC го купуват през 1956. Ийл О’Браян е дребен престъпник, който влиза в досег с неизвестна химична течност и така получава силите си – разтягане на тялото, забавено стареене, регенерира и още. Героят обаче е уязвим на много високи и много ниски температури, както и на някои химикали.

По характер той е комичен персонаж, но това не му пречи да е един от най-силните, заради което е и член на Лигата на справедливостта. Появявал се е във филмите „Batman: The Brave and the Bold“, „Young Justice“ и „Justice League Action“.

Портфолиото на Аманда Идоко включва сериала „The Mayor“, а филмът „Breaking News in Yuba County“, за който пише първият си пълнометражен игрален сценарий, излиза скоро.

Следим новините около проекта, но на такъв ранен етап предполагаме, че ще идват бавно.