shareit

Чудото, сближило германци и евреи

| от |

Добрите отношения между Германия и Израел са истинско чудо – само 70 години след масовото избиване на евреи от нацисткия режим, двете страни поддържат много близки връзки. И все повече евреи искат да живеят в Германия, пише Дойче веле.

 

Коментар от Александър Кудашев:

Преди 50 години Израел и Федерална република Германия установиха дипломатически отношения. По това време от края на войната не бяха изминали и 20 години. 20 години, откакто съюзниците бяха победили така наречения „Трети Райх” на Адолф Хитлер. 20 години след Холокоста – това индустриализирано масово убийство, чиято жертва станаха 6 милиона европейски евреи.

Още в началото на 50-те години на миналия век ФРГ подписа с Израел т.нар. Споразумение за обезщетяване. Въпреки това обаче никой не можеше да си представи, че един ден германците и евреите, германците и израелците ще установят дипломатически отношения – въпреки чудовищните престъпления на нацистите. В самата държава Израел срещу това решение се надигнаха гневни протести. Напълно разбираемо – както от човешка, така и от политическа гледна точка.

Доверие и симпатии

Днес, 50 години по-късно, трябва да признаем, че то си беше истинско политическо чудо. Днес, 50 години по-късно, Германия и Израел поддържат близки, много близки връзки. Хиляди млади израелци пътуват до Германия, посещават Берлин, карат почивката си тук и дори се заселват в Германия. 200 хиляди израелци притежават втори паспорт – германски.

Германия, някогашната родина на Холокоста, днес се радва на такива симпатии сред израелците, каквито иначе получават само САЩ. А самите германци, сред които през 60-те и 70-те години на миналия век беше много популярно да живеят и работят за известно време в израелски кибуц, днес обичат да посещават като туристи Светите земи. И най-важното: правителствата в Берлин и Тел Авив са в тясно сътрудничество, базирано на пълно доверие.

Сред европейските страни тъкмо Германия оказва най-сериозната подкрепа на Израел. Вярно, че дискусията около заселническата политика на израелската държава е бурна, но сигурността на Израел си остава централен приоритет на германската политика. Често пъти в ЕС единствено германците поддържат Израел. Такава е горчивата истина за една държава, която се чувства заобиколена от врагове. Звучи парадоксално, но е факт: тъкмо Германия, която навремето изби милиони евреи, днес е най-верният съюзник на държавата Израел. Преди 50 години никой не можеше да си представи подобно нещо.

Да, днешната нормалност в отношенията между двете държави е нещо невероятно. Защото историческата травма все още ни тежи. „Третият Райх” унищожи почти всички европейски евреи и този факт е неотменима част от идентичността на двете държави – и от начина, по който те гледат една на друга. Той формира манталитета на двата народа. А в общественото и в политическото всекидневие се наблюдава още един изключително изненадващ феномен: израелците ценят германците повече, отколкото германците ценят израелците. Изненадващо много германци симпатизират на палестинците, защото ги смятат за жертва на израелската заселническа политика. А това хвърля сянка върху двустранните отношения.

Второто чудо

Но независимо от това, днес, когато евреи напускат Франция, защото се боят за сигурността си, в Германия не се случва нищо подобно. Дори напротив – евреи непрекъснато се заселват в страната. Еврейските общности в Германия удвоиха числеността си през последните 20 години. И това е второто чудо: евреите отново искат да живеят в Германия. Уви – но такава е реалността в цяла Европа – техните детски градини и училища задължително се охраняват от полицията, а еврейските гробища и в Германия често стават обект на вандалщина. Това е грозният лик на все още виталния антисемитизъм.

Но въпреки всичко това днес, 70 години след избиването на евреите, отношенията между Германия и Израел, между германците и израелците са много добри – и това е истинско чудо. Чудо, за което само можем да бъдем благодарни.

 
 
Коментарите са изключени