shareit

Чрез КТБ Цветан Василев се самофинансирал

| от chronicle.bg |

В продължение на години мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е използвал банката, за да се самофинансира. В доклада на парламентарната комисия за разследване на причините за фалита на КТБ се посочва, че до сриването на банката са довели схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица.

Огромна част от отпуснатите кредити са раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си, а и със самия Василев. Много от тях – създадени броени месеци, преди да получат кредити за милиони. Често одобрението се давало буквално в деня на искането, съобщава Нова телевизия.

След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му, а за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви. С допускането и непресичането на тези практики се е дала възможност банката да функционира като пирамида.

И така на кухи фирми са раздадени над 3.5 млрд. лв. Според доклада другите виновници за фалита на банката са ДАНС, КФН и БНБ, а Василев е имал помощ от високо ниво.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да се установява кой, кога и срещу какво е помагал за фалита на КТБ.

 
 
Коментарите са изключени