shareit

Чревна бактерия осигурява защита срещу диабет тип 2

| от chronicle.bg, БТА |

Учени от университета на Източна Финландия установиха, че чревна бактерия може да осигури защита срещу диабет тип 2, съобщи ЮПИ.

Индол-3-пропионовата киселина е метаболит, произведен от чревна бактерия. Високите концентрации на киселината могат да предотвратят развитието на диабет тип 2. Те се осигуряват с диета, която включва много фибри и пълнозърнести храни.

Учените сравнили две групи участници, които са с наднормено тегло и нарушен глюкозен толеранс. 96 от общо 200 участници развили диабет тип 2 през първите 5 години след началото на 15-годишното изследване, докато останалите 104 участници не били засегнати от диабет.

Големите различия между двете групи били в концентрациите на индол-3-пропионовата киселина и някои течни метаболити. Констатирано бе, че високите й концентрации в серума осигуряват защита срещу диабет тип 2.

Изследвана бе и връзката между индол-3-пропионовата киселина и риска от диабет тип 2. Всички данни показаха, че високите й концентрации защитават срещу диабет тип 2 и допринасят за отделянето на инсулин от панкреатичните бета клетки. С тази секреция може да се обясни превенцията на диабет тип 2, отбелязват учените.

„Предишни изследвания също свързаха чревни бактерии с риска от диабет тип 2 за хората с наднормено тегло – заяви Кати Ханхинева от екипа. – Получените резултати навеждат на мисълта, че индол-3-пропионовата киселина може да е с роля на посредник между защитния ефект от диетата и чревната бактерия.“

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

 
 
Коментарите са изключени за Чревна бактерия осигурява защита срещу диабет тип 2

Повече информация Виж всички