shareit

„Човешкото тяло“ и неговите над 100 експоната пристигат в България

| от chronicle.bg |

Над 100 реални експоната на органи и части от човешкото тяло, сред които и 8 цялостно запазени човешки тела – това представлява „Човешкото тяло – Науката в нас“. Една от най-посещаваните изложби в света пристига в София на 14 април и ще остане в столицата до края на май 2018 г.

„Човешкото тяло-Науката в нас“ е истинска пътуваща енциклопедия, която запознава публиката с начина, по който изглежда и функционира собственото ни тяло. Изложбата е създадена от южноамериканската организация Aurea Exhibitions, съвместно с международен екип, следвайки техниката на популярния немски анатом Гюнтер фон Хагенс, наречена „пластинация“.

BodiesExhibition2

 

Същността на пластинацията е извличане на водата от човешките органи и тъкани и запълването им с полимер, като по този начин тялото може да се запази стотици, дори хиляди години. Целта на Хагенс е била да създаде метод, който позволява на изучаващите човешкото тяло да имат по-близък контакт и детайлен поглед над отделните органи и системи, и в същото време, един експонат да може да служи на науката много по-дълго време, без да се налага съхранението му при специални условия.

BodiesExhibition1

„Човешкото тяло-Науката в нас“ проследява и историята на медицината от най-ранните времена, в които хората са започнали да изследват човешкия организъм, като детайлно представя всяка една от системите в нашето тяло. Изложбата и образова посетителите за причините, водещи до най-често срещаните и тежки заболявания в човешкия организъм, а също и за начините да се предпазим от тях.

Експонатите са обиколили редица градове по света, сред които Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сантяго, Буенос Айрес, Банкок, Амстердам, Берлин, Истанбул, и за последните 10 години са видяни от над 40 милиона посетители.

„Човешкото тяло – Науката в нас“ ще бъде открита в Bulgaria Mall  тази събота, 14 април и ще е отворена за посетители до 30 май 2018 г., всеки ден от 10:00 до 22:00 ч. 

 
 
Коментарите са изключени