shareit

Човекът зад Спас

| от Дилян Ценов |

Всеки е попадал поне веднъж на неговите преживявания. И рядко е оставал безучастен. Защото ситуациите са познати, постоянно се сблъскваме с тях. Злободневни, смешни, цинично откровени, често пъти мизантропски. И затова харесваме Спас. Този уикенд феновете на белия заек ще могат да се запознаят с неговият създател в рамките на Aniventure Comic Con.

Събитието тази година ще се проведе в уикенда на 15 и 16 септември в Inter Expo Center София, като се очаква да бъде посетено от над 25 000 души.

Освен косплейъри, актьори от „Игра на тронове“ и художници от България и света, на събитието ще има много турнири и забавления за феновете на електронните игри и електронните спортове.

Сред участниците в тазгодишното издание е и Стен Дамянов или… „Просто Спас“.  Той ще представи първия си комикс на хартиен носител по време на Aniventure Comic Con. За изцяло новото приключение на киселия заек Спас, мечокът Борил и вълкът Страхил, авторът ще разкаже на 16.09. (неделя) от 13:30 на сцената в Зала 1.

А какво друго сподели с нас „мрънкалникът“ Стен Дамянов за себе си и популярният заек Спас, прочете в интервюто ни с него.

Разкажи ни малко повече за себе си като за начало. Кой е Станислав Дамянов, освен създател на комиксовия герой Спас?

Пазарджишко отроче с морален компас. Мрънкалник. Кисел заради хорската глупост, глупав заради образователната ни система.

Как се появи Спас? Още в началото ли беше замислен като герой с по-дълъг живот? Ако не, как реши да му дадеш такъв?

Появи се от намачкана скица на кисел заек смазан от живота, която бях драснал няколко години по-рано по време на уъркшоп в НАТФИЗ при аниматора Румен Петков, светла му памет. Дълго време му търсих приложение, докато в един момент не ми потрябва персонаж за анимационен тест. Когато го нарисувах го на компютър реших да му дам име, а след като това се случи идеите за живота му и неговия свят започнаха да ме връхлитат.

Защо точно името Спас?

Няма специална причина, просто звучи добре. Дори да го бях кръстил Харалампи, резултатът щеше да е същият.

Просто Спас

Ти самият защо избра комикса като жанр? Какво в него те привлича?

Обожавам кино и литература. И с двете бих искал да се занимавам, но киното е скъп спорт, а единственото нещо, което мога да пиша са сценарии, не съм прекалено интелигентен за да пиша в литературна форма. Комиксът е по средата между двете.

Очакваше ли героят да се хареса на толкова много хора?

Всеки артист, който създава някакво произведение, очаква то да се хареса. Голямото ми притеснение беше да не вземе да се хареса от определени некачествени индивиди и да стане популярно сред техните среди. Но преглеждайки в момента списъка от последователи забелязвам, че огромна част от тях са доста качествени хора, а това много ме радва.

Какво те мотивира да продължаваш да разказваш истории за Спас?

Мотивите са навсякъде около нас в ежедневието. Хора с власт, хора със самочувствие без покритие и всякакви нетрезво мислещи глупаци постоянно правят какви ли не гафове, мой личен дълг е да ги осмивам.

Промени ли се той откакто първоначално го създаде и как?

Като характер – не. Само визуално.

Просто Спас

На какво те научи Спас?

Малко странен въпрос, тъй като характерът му е изцяло базиран на моя, но може би за трите години работа по него се научих да бъда още по-директен и да мисля още по-критически.

Ти си един от авторите на книгата „Българите! Забравените постижения”, която създавате заедно с Делян Момчилов. В нея се разказват забравени истории на успешни личности от нашата история. Какво те изненада в процеса на създаването на книгата?

Изуми ме фактът, че огромен процент от петдесетте личности в книгата са напълно неизвестни за българина днес. Цялата гордост в момента се свежда до „България на три морета”, „Господ е българин” и „българин е изобретил компютъра”, а има прекрасни постижения с които можем да бъдем горди, които са забравени в историята по една или друга причина (като комунизъм и други гадости). Наша цел бе да ги припомним по достоен и достъпен за читателя начин чрез 50 прекрасно написани от Делян истории, подкрепени с 300 илюстрации от moi и стегнати и подредени като пъзел от дизайнерa Ники Манчев.

Има ли достатъчно плодородна почва за създаване на анимационно кино у нас? Ти самият би ли искал да тръгнеш в тази посока?

Плодородна точно не, но съществува някаква за създаване на късометражно анимационно кино. За пълнометражно дума да не става. Българските аниматори или напускат страната с цел да работят за някои от големите компании, или остават тук и се борят да намерят работа по специалността си. Пари за изкуство никой не дава, освен ако продуктът или лицето което го създава е достатъчно комерсиален (без значение добър или лош), за да могат лекетата „продуценти” с татината банкова сметка да се разпишат, че допринасят за културата, докато пийват дайкири в Халкидики в компанията на Стоянка от Горно черешово, приела алтерегото Siskata Beibi. Имам огромно желание Спас да скочи от комикс към анимационен сериал, но това няма как да се случи в близките години. Най-много късометражка за дългоухия киселяк.

 
 
Коментарите са изключени