shareit

Челси Манинг направи опит за самоубийство

| от chronicle.bg, по BBC |

Информаторът от американската армия Челси Манинг направи опит за самоубийство в затвора. Новиата беше потвърдена от адвокатите й.

Транссексуалната Манинг излежава 35-годишна присъда в мъжки затвор. Адвокатите й обвиняват армията, че нарушава правото й на лично пространство, разкривайки, че е била приета в болница.

Армията не разкри причините, поради които е хоспитализирана Манинг, но се предполага, че става дума за опити за самоубийство.
„Преди седмица Челси взе решение да сложи край на живота си. Тя би предпочела да пази своята медицинска информация лична и вместо това да се фокусира върху възстановяването си“, посочват в изявление адвокатите й.

Манинг получи присъда през 2013 година, след като предаде над 700 000 сектретни документа на Wikileaks. Тя работеше в Ирак като анализатор на службите. Беше осъдена със старото си име Брадли, преди да започне да живее като жена. Преди година тя започна хормонална терапия, след като беше диагностицирана с полова дисфория – усещането, че полът й не е този, с който е родена.

 
 
Коментарите са изключени