shareit

Чалга концерт във Видин? Защо не

| от chronicle.bg, по Дарик |

Ежегодният видински панаир предизвика бурни реакции в социалните мрежи, след като се появи плакат, според който в събитието ще вземат участие част от най-известните поп-фолк диви в момента. Кметът на града инж. Огнян Ценков нарече реакциите опит за грубо набеждаване на община Видин.

Събитието, което започва на 26 август и продължава девет дни, е съпроводено от солидна концертна програма, изпълнена от цяла плеяда поп-фолк изпълнители.

За хонорарите им тази година местната власт е отпуснала 30 хил. лв. и още толкова са събрани от дарители. В интервю за Дарик кметът на Видин коментира, че „не приема критиките на зложелателите в интернет“.

По думите му, макар и жители на една от най-бедните общини в региона, видинчани се радват на богат културен календар и събития, задоволяващи всички музикални предпочитания.

Докато в далечната 1892 г. панаирът е представлявал земеделско и скотовъдско изложение, днес той е претърпял известна трансформация.

Хедлайнер на събитието е поп-фолк дивата Глория, а заключителният концерт на 3 септември ще бъде изпълнен от дуото Гъмзата и Гергана Димова. Оказа се обаче, че постерите, които провокираха бурно възмущение в социалните мрежи, са променени, като надписът „Традиционен видински панаир“ е заменен с „Национален фестивал на чалгата и кючека“.

Според градоначалника Огнян Ценков тази „злонамерена фалшификация“ цели да набеди общината.

Средствата, които Видин ще похарчи за тазгодишния традиционен панаир възлизат на 60 хил. лв., от които половината са общински средства, а останалата половина – дарения, обясни Ценков:

„Да се говори, че най-бедната община харчи средства от бюджета, мисля, че не е коректно. Ние не преследваме печалба в случая, а надграждаме, запазваме една традиция. Общината няма да е финансово ощетена с тези 60 000 лв., които ще бъдат изразходвани за тази концертна програма“.

 
 
Коментарите са изключени