shareit

Буреносна раздяла между BBC и UK MET след 93 години сътрудничество

| от Виктор Дремсизов |

Едно близо 93-годишно сътрудничество е на път да приключи. За периода на съвместната им работа BBC и британската метеорологична компания UK МЕТ преодоляха много трудности по пътя си. Последната буря около финансирането на британската медийна компания е на път да се окаже фатална.

Как започва всичко? Ето една близо стогодишна история.

През далечната 1922 г., BBC се доверява на МЕТ за своите прогнози за времето. Водещите на метеорологичните новини са смесица от служители и експерти от Мет офиса, работещи за BBC, личности като Майкъл Фиш.

Дългата съвместна дружба между английските компании е на път да се прекрати. През уикенда метеорологичната компания, заяви че BBC е подложена на силен финансов натиск и е готова да се откаже от услугите на МЕТ. Това означава, че скоро лондончани ще се наслаждават на прогнозата за времето, предоставена им от метеоролози в Нова Зеландия, Холандия или може би САЩ.

MЕТ се обърна към своите зрители, за да им благодари за подкрепата и лоялността. Компанията увери, че техните прогнози за времето ще са достъпни онлайн. Компанията обяви, че ще продължи да информира правителството и ще предоставя официални метеорологични предупреждения към BBC и другите електронни медии, дори и след прекратяването на договора.

„Очевидно всички от МЕТ са разочаровани, че за в бъдеще няма да предоставят синоптици, графики и прогнози на BBC“, пише АФП.

Метеорологичната компания се похвали, че е най-добре подготвена за прогнозиране на времето за Великобритания, в сравнение с всяка друга чуждестранна компания. Наскоро тя инвестира 97 милиона £ ($ 156 милиона) в суперкомпютър, който е 13 пъти по-мощен от сегашната система. Новата техника, ще бъде използвана, за по-добри почасова прогнози, актуализации и информация за дългосрочни климатични промени.

Според Guardian, компанията отговаряща за прогнозата за времето получава от държавата около 32,5 милиона £ на година плюс доходи от други търговски организации, включително и BBC, за използването на техните прогнози и данни.

Освен похвали гигантът предсказващ времето търпи и сериозни критики през последните години свързани с неточни прогнози.

Стив Нойс, директор операции и услуги в Мет заявява: „Никой не познава по-добре времето на Великобритания и през периода на дългогодишните ни отношения с BBC, ние успяхме да се превърнем в неразделна част от британското ежедневие „, споделя той.

„Класирани сме на първо място в света за точна прогноза на времето. Хората ни се доверяват. Има много начини, по които да достигнем до тях- чрез МЕТ офис приложения, уеб сайт, видео прогнози, чрез телевизията и другите доставчици на цифрови новини „, допълва Нойс.

В социалните медии, много зрители на BBC изказват съжаление от взетото решение. Бен Брадшоу, от Лейбъристката партия, призова британското правителство да се намеси. Той организира и гражданска петиция.

„Моля подпишете, за да призовем BBC да преразгледа своето решение да сложи край на 93 годишните си взаимоотношения с UK Met“ апелира той.

Само 7 години деляха Би Би Си и UK Met от вековно съжителство. Ще приключи ли всичко или само това е временна криза каквато има при всички партньорски отношения предстои да разберем.

 
 
Коментарите са изключени