shareit

Булел готвел атентата в Ница от месеци

| от chronicle.bg |

Франция повдигна обвинения на петимата заподозрени за съучастие в терористичния атентат в Ница. Наложена им е мярка временно задържане под стража.

Шокри К., Мохамед Уалид У. и Рамзи А. са обвинени в участие в организирана терористична група и съучастие в убийства. Рамзи А. е обвинен и в нарушаване на закона за оръжията от терористични подбуди, заедно с двама албанци – Артан Х. и Енкеледжа З.

Предполага се, че албанците саосигурили пистолета, с който убиецът Мохамед Лауидж Булел стреля по полицаи на 14 юли, преди да бъде убит.

Всички обвинени са на възраст между 22 и 40 години. Един от тях се е върнал на мястото на атаката на следващия ден, за да заснеме последиците. Булел се вряза с камион в тълпата на крайбрежния булевард в Ница навръх националния празник на Франция, като уби 84 и рани над 350 души.

Също като Булел, нито един от задържаните не е познат на френските служби преди атаката. Данни на телефона на Булел показват, че е подготвял атаката от 2015 година и е възхвалявал нападението над „Шарли Ебдо“. Булел си е правил селфита в камиона, с които е извършена атаката.

Френските власти проверяват твърденията, че на 14 юли в Ница е имало твърде малко полицаи, затова камионът не е бил спрян навреме. На мястото е имало само една полицейска кола, затова местната полиция не е имала достатъчно време и сили да спре камиона.

 
 
Коментарите са изключени