shareit

bTV спря предаване на „Шоуто на Слави“, той се оплака от цензура

| от chronicle.bg |

Водещият на „Шоуто на Слави“ Слави Трифонов обвини ръководството на бТВ в „цензура“ заради решението да свалят предаването в понеделник вечер.

„Не за пръв път е този казус. Периодично се случва нещо подобно, въпреки че в този формат времето лети бързо. Вече 17 години произвеждаме с нашите партньори, но за първи път се случва нещо подобно. Това е цензура“, каза Слави Трифонов на пресконференция в Зала Люмиер.

„Изчакахме да минат изборите, защото България е парламентарна република. Написах едно писмо, което разпространих в интернет. В предаването имаше изчитане на това писмо от диктор, не от моя глас. Вие сте запознати с него. Нищо повече. Мой анонс към диктора, който изчита писмото. След него беше залепен клип от изпълнението на химна от зрителите, които присъстваха на нашия концерт в Лондон“, каза той.

„Целият казус е свързан с изчитането на писмото. Предаването беше спряно с едно писмо от бТВ към мен. Това е цензура, защото аз не нарушавам никакъв закон, нито моя договор. В него е написано, че предаването не е само с развлекателен характер, и е невъзможно аз да подпиша, че ше направя предаване само със смешки“, каза още Слави Трифонов.

Той напомни, че агитира за референдума от една година.

„Това писмо беше моята реакция като гражданин на това, което се случва в държавата. Самото бТВ в своите новини коментираше писмото“, каза още Слави Трифонов.

Аз не съм водач на някоя политическа група, аз съм просто инициатор на референдума. Той не може да бъде заметен под килима. Това е долно и неприемливо, обяви водещият на Шоуто на Слави.

На въпрос каква самоооценка има той като човек, който преди години беше „приятел“ с Бойко Борисов, номинира Меглена Кунева като президент, а сега направи подписка за референдум, Трифонов отговори: „Точно пред вас няма да си правя самооценка“.

„Издигнахме Меглена Кунева като алтернатива на това, което представляваха предложенията на останалите политически партии като гражданин. Гледам си грешките, опитвам се да не ги допускам отново“, каза той.

По време на кампанията не е имало вмешателство в работата на сценаристите и никога не е имало, каза Трифонов.

На въпрос дали има политически амбиции, Слави Трифонов отговори: „Не съм заемал или казвал, че ще реализирам някакъв политически проект, това с референдума е моята гражданска позиция. Това не означава, че бих пренебрегнал изцяло този казус – включване в политически план. Смятам, че камъкът си тежи на мястото. Отдавна присъствам в публичното пространство и има простичък извод, че се занимавам само с неща, които мога да свърша“.

Трифонов коментира, че тази вечер ще произведе предаване, „посветено на свободата на словото“.

„Ако бТВ не го излъчат, в договора има такава клауза, че повече не желаят да продължат отношенията си със „Седем осми“, каза той.

На въпрос от Сашо Диков дали ще изчете отново писмото във въпросното предаване, Трифонов отговори: „Абсолютно“.

bTV отхвърли обвиненията в цензура.

В отворено писмо от медията посочиха, че са спрели снощното предаване. Още в понеделник вечер ръководството на телевизията отбеляза, че планираният епизод не отговаря на стандартите за „телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си“.

bTV посочиха, че в епизода „водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.“

„Колкото и почтена да е неговата кауза, bTV не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България.

Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни“, посочват още от медията.

 
 
Коментарите са изключени