shareit

Брюксел остава блокиран

| от chronicle.bg |

Засилените мерки за сигурност в Брюксел остават за поне още седмица заради непосредствената и сериозна заплаха от терористична атака, обяви белгийският премиер Шарл Мишел.

Жителите на белгийската столица се надяваха блокадата на града да приключи. Затворени са магазини, училища, офиси, ограничено е движението на градския транспорт, затворени са музеи и театри, сезонните пазари няма да се проведат, а хиляди въоръжени полицаи и войници са разположени по улиците на града.
Възможно е още утре да отпаднат част от мерките за сигурност като затварянето на училища и градския транспорт. За сметка на това ще бъдат подсилени въоръжените сили по улиците.

Белгийските сили за сигурност продължават да издирват Салах Абдеслам – 26-годишен белгиец, заподозрян за участие в терористичния акт от 13 ноември, който отне живота на 130 души в Париж.

Има опасения, че терористична мрежа планира серия от едновременни атаки на различни места в Брюксел.
Терористичната заплаха в града остава на най-високо ниво. Потенциални мишени на атентатори са търговските центрове, улиците и градския транспорт.

Директива задължава училищата да създадат „защитени стаи“, в които децата и учителите да могат да се подслонят при терористична атака.

При серията от полицейски акции в неделя бяха задържани 21 души, 17 от които са освободени без обвинения.

Поне деветима от заподозрените за парижките атаки са живели в Брюксел.

 
 
Коментарите са изключени