shareit

Брюксел: Никакви отстъпки за Великобритания

| от chronicle.bg |

Минути след обявяването на окончателните резултати от референдума, дойдоха и първите реакции от Брюксел. Оттам са категорични, че по време на процеса по напускането на Великобритания няма да се правят никакви отстъпки. Преговорите ще започнат най-рано след две седмици и могат да продължат до две години. До техния край Великобритания ще се води член на Общността, но няма да участва във взимането на решения.

Искане за оставката на премиера Дейвид Камерън и загатване за референдуми за излизане на Шотландия и Северна Ирландия от Великобритания последваха окончателния резултат от референдума за членство на Обединеното Кралство в Европейския съюз.

Британският премиер Дейвид Камерън трябва незабавно да си подаде оставката, заяви лидерът на националистите във Великобритания Найджъл Фараж, който води кампанията за излизане на страната от Европейския съюз.

Водещи политици от Шотландия и Северна Ирландия обявиха, че вече интересите на техните две държави, не могат да бъдат представени от Великобритания, тъй като и северноирландците, и шотландците, ясно са показали, че искат да останат в Европейския съюз.

Над 1 млн. повече гласоподаватели поискаха Великобритания да напусне ЕС.

Паника настана на световните борси тази сутрин, след като се разбра, че британците са гласували на вчерашния референдум за излизане от Европейския съюз.
Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години (1985 г.), достигайки стойност от 1,34789 долара. Така лирата отбеляза най-големия си моментен спад в историята, след като се очерта обрат в гласуването и победа за привържениците на Брекзит.

Само за броени часове британската валута загуби над 10 процента от стойността си за разлика от миговете след първите прогнози, които на по-ранен етап даваха преднина на гласувалите за оставане в ЕС. Тогава паундът се котираше за над 1,50 долара.

Този шок е по-силен от „черната сряда“ през 1992 г., когато машинациите на милиардера финансист Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Лондонски банкери, работили през нощта на преброяването на гласовете, казаха, че не са виждали нищо подобно, визирайки обезценяването на британските фондови и финансови активи.
„Имахме спад от 10 на сто само за шест часа. Това е просто невиждано. Глас за напускане на ЕС отваря екзистенциална криза за Европа“, каза финансовият експерт Ник Парсънс.

В предварителната търговия преди началото на днешната сесия на Лондонската фондова борса водещият индекс FSTE 100 изгуби 8,4 на сто и достигна 5828,5 пункта.

Цените на акциите на токийската фондова борса паднаха с над 7 процента.

Цената на петрола от сорта Брент спадна до 47,85 долара за барел. Златото поскъпна с 4 процента.

 
 
Коментарите са изключени