shareit

Британските консерватори избират нов лидер от днес

| от chronicle.bg по БНТ |

Започват изборите за нов лидер на британските консерватори. Очаква се наследникът на Дейвид Камерън, който освен председател на партията, ще заеме и премиерския пост, да стане ясен през септември.

Депутатите от парламентарната група на партията днес ще гласуват на първи тур, след който ще отпадне един от петимата кандидати, получил най-малка подкрепа.

Следващото гласуване е в четвъртък. Очаква се да има гласуване и на 12 юли, след което броят на претендентите да бъде сведен до двама. Тогава вече изборът ще зависи не от депутатите, а от 150-те хиляди членове на Консервативната партия, които ще имат два месеца, за да изразят предпочитанията си по пощата.

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който бе едно от лицата на кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз, подкрепи кандидатурата на министъра на енергетиката Андреа Лийдсъм за нов лидер на консерваторите и следващ британски премиер.

Тя беше сред първите обявили подобни намерения и се нарежда на второ място в обществените допитвания след вътрешния министър Тереза Мей. Другите претенденти са министърът на труда Стивън Краб и бившият министър на отбраната Лиам Фокс.

 
 
Коментарите са изключени