shareit

Браян Адамс откри изложбата си с вина „Le Photographe“

| от Спонсорирано съдържание |

Преди концерта си в София Браян Адамс вдигна тост с вино Le Photographe при откриването на своята изложба. По примера на своите колеги Лени Кравиц, Хари Бенсън и Раян Макгинли, рокаджията стана поредната световна звезда, избрала изба „Братя Минкови“ за партньор на фотографската си изложба. Тя е озаглавена EXPOSED / WOUNDED и идва у нас директно от Музея на фотографията в Стокхолм.

„Le Photographe са вина на световно ниво – модерни, впечатляващи, космополитни. Те са вдъхновени от фотографското изкуство, съчетавайки най-доброто от духа на Стара Европа с хилядолетните български традиции“, не скриха възхищението си присъстващите, които разгледаха експозицията с чаша Каберне Фран Le Photographe в ръка.

BarBaner

„Прекият достъп до много известни личности и икони на музикалната и филмовата сцена прави портретите на Брайън Адамс силно интимни, интензивни и задълбочени, така че някои от тях се превръщат във фотографски икони сами по себе си“, отбелязва сър Елтън Джон в предговора си към печатното издание на EXPOSED.

Блясъкът на известните безспорно привлече вниманието на публиката, но най-разтърсващата част от изложбата бяха снимките на млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан. Серията е озаглавена WOUNDED и показва наследството на войната и тежкия живот на осакатените ветерани.

„Вината, които днес дегустираме, сякаш разказват историята на Браян за страстта му към фотографията и смелостта да изрази тази страст чрез снимки“, споделиха от екипа на световно известния изпълнител. Le Photographe са вдъхновени от фотографското изкуство, което е било страст и на единия от тримата прочути братя Минкови – Никифор. За него се знае, че освен умел фотограф, е бил и страстен винар, донесъл първия златен медал за България от най-голямото за времето си международно изложение в Брюксел. Заедно с братята си Иван и Васил през далечната 1875 г. Той е положил основите на изба „Братя Минкови“. Паралелно с избата той отваря и собствено фотографско ателие, където пред обектива му застават някои от най-напредничавите и просветени българи, а изложбите му са обиколили големите културни средища на страната.

Vina 1

Завършил образованието си във Виена, Никифор описвал любимото си хоби така: „Светлина, форми, цветове, хора, живот – всичко изглежда различно, когато го гледаш през обектива. Същото е и при майсторите на виното – изразните средства както на енолога, така и на фотографа са не думите, а усещанията, сетивността и емоцията“.

Вдъхновени от интересната му история, енолозите на избата създадоха впечатляващите вина от едноименната серия. Техният финес и автентичност спечелиха симпатиите на едни от най-авторитетните световни фотографи, които гостуваха у нас в рамките на инициативата „Майстори на фотографията“. Част от нея е и експозицията на Браян Адамс, която ще гостува у нас до 12 ноември тази година.

 
 
Коментарите са изключени