shareit

Брайвик съди Норвегия за нечовешко отношение

| от chronicle.bg |

Андерш Брайвик, отговорен за убийството на 77 души през 2011 година, съди Норвегия за нечовешко отношение, съобщава БТА. Масовият убиец влезе в съда, отправяйки нацистки поздрав.

Това беше първата поява на Брейвик на публично място, след края на процеса срещу него през 2012 година. Оттогава той е имал само един посетител – майка му, която е била допусната в затвора да го прегърне малко преди да почине от рак през 2013 г.

37-годишният Брайвик смята, че изолацията му в затвора нарушава забраната на „нечовешко и унижаващо отношение“ в Европейската конвенция за правата на човека.

„Той иска контакти с други хора“, каза адвокатът на Брайвик Остайн Сторвик. Делото ще се гледа от днес до петък в преоборудван гимнастически салон в затвора в Шиен, южно от Осло, където Брайвик излежава присъдата си.

Генералната прокуратура в Осло заяви, че няма основание да се води дело, тъй като „няма доказателства тъжителят да изпитва умствени или физически проблеми в резултат на затворническите условия“.

Решението на съда ще бъде обявено в близките седмици.

На 22 юли 2011 г. Брайвик уби 8 души с бомба в Осло, а след това застреля на намиращ се наблизо остров 69 души, повечето тийнейджъри. Той излежава максималната в Норвегия присъда от 21 години затвор, която може да се удължи.

В затвора килията му има три стаи с телевизор и компютър, но без достъп до интернет. Той се среща единствено с надзиратели и медицински персонал. Дори адвокатът му трябва да разговаря с него през стъклена преграда.

Норвежките власти отбелязаха, че в манифест с антимюсюлманските му възгледи Брайвик е заявил, че „затворите са смятани за идеално място за вербуване с политически цели“, а освен това е възможно други затворници да го нападнат.

Както заяви Сторвик, един от признаците, че Брайвик страда, е неспособността му да се съсредоточава в университетските курсове, които започна дистанционно миналата година.

Ако Брайвик загуби делото в Норвегия, адвокатът му може да сезира Европейския съд за правата на човека.

През 2014 г. ЕСПЧ санкционира Турция за нечовешко отношение към основателя на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан, който е бил държан в изолация в продължение на едно десетилетие до 2009 г.

Същрвременно във Франция терористът Карлос Чакала изгуби жалба за нечовешко отношение през 2005 г. Съдът прецени, че той има достъп до роднини и адвокати, макар и да е бил държан изолиран от други затворници.

 
 
Коментарите са изключени