shareit

Борисов видя в скандала с карикатурите атака към себе си

| от chronicle.bg |

Премиерът Бойко Борисов намекна за целенасочен опит за компрометиране срещу него и правителството със съучастие от страна на Нова телевизия.

„Цялата тази работа, която сътворихте, е удар срещу мен. Това е пореден опит да ми извадите очите, това не ми е помощ. Във времето на Facebook и интернет да решиш да сваляш информация, това е самоубийство. И да набедиш човек като мен, че едва ли не стои зад подобно нещо, Господ ми е свидeтел, че не стоя, не е честно. Нямам абсолютно нищо общо“, каза пред репортера на Нова ТВ премиерът Бойко Борисов след Консултативния съвет за национална сигурност, посветен на киберсигурността.

Коментарът му дойде ден след като Нова ТВ свали всички карикатури на Чавдар Николов, като последната от тях показваше шарж с Бойко Борисов и „ловците“ на бежанци по границата Динко Вълев и Петър Низамов-Перата, под знаме от свинска опашка.

„Аз не съм виновен, че частна медия си прави своята политика. Но колко е удобно, че тук в България мачкаме свободата на словото. Още от днес ще слагам в моя Фейсбук карикатурите, с което ще покажа, че не само не са ме дразнили… Нито се виждам дебел, нито се виждам грозен, пък за моите години всеки може да се пробва дали съм дебел, тънък или каквото желае“, добави Борисов.

„Изведнъж се заговори за свински опашки, привърза се постепенно и моето име към тези свински опашки. В един момент същата тази телевизия, която участва в този запис…, изведнъж вчера си изтриха сайтовете с карикатури и последната била с мен, едва ли не Борисов им разпоредил да махнат карикатурите“, каза още министър-председателят.

Борисов всъщност прави препратка към записа с „граждански арест“ на голяма група бежанци от организацията „Закрила на българските граждани“. Кадрите бяха излъчени в предаването на Нова ТВ „Ничия земя“, а доброволците бяха наградени в края на миналата седмица от шефа на Гранична полиция Антонио Ангелов.

Самият Бойко Борисов изрази лична благодарност към гражданските патрули по границата. Ден по-късно обаче той смени тона към цивилните групи с уточнението, че властта няма да толерира беззакония и нарушаване на граждански права.

Посланието му обаче беше разчетено като „поощрение“ от самите „ловци на бежанци“ – добилият огромна популярност Динко Вълев обяви, че „много се надъхал“, когато чул похвали за гражданските арести от страна на премиера.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова осъди поведението на „случайни хора, тръгнали на разходка, нарекли се „патриоти“, които решават дали да връщат бежанци“.

Тя дори обърна специално внимание на медиите с критика, че „излъчването на саморъчните записи на техните геройства показва как безкритичността в търсенето на рейтинг може да се окаже най-лесният път за всеки, който иска да облъчи обществото“.

„Няма такова понятие като граждански арест“, коментира и главният прокурор Сотир Цацаров.

 
 
Коментарите са изключени