shareit

Борисов: Приехме веднага оставката на ген. Радев, за да си води кампанията

| от chronicle.bg |

Документите с оставката на ген. Румен Радев са изпратени без никакво забавяне за подпис при президента. Това обяви във Варна премиерът Бойко Борисов, който подчерта, че няма как да бъде обвинен в саботиране на евентуалната номинация на генерала за президентския пост.

„Надявам се да се държи като генерал. Пожелавам му успех в политическото поприще. Затова го освобождаваме по най-бързия начин, за да може да си води кампанията. Надявам се всички партии да отчитат реалностите. Ние можеше да го мотаем толкова, че да не може да се яви на избори. Но с министъра решихме още същия ден да се изпратят документите при президента. Надявам се най-късно вторник той да ги подпише”, заяви Борисов.

Бойко Борисов е разколебан дали да се кандидатира за президент след информацията за евентуалната номинация на ген. Румен Радев за поста, това мнение изрази пред Дарик лидерът на БСП Корнелия Нинова. Името на ген. Радев е сред финалните шест, с които социалистите влизат в консултациите с останалите партии от левицата, за издигане на единна кандидатура. Нинова определи като манипулации твърденията, че в ИБ на партията са обсъждали как да отстранят даден кандидат.

Руският президент Владимир Путин е бил доста добронамерен към българския премиер в разговора си с него, в който са били обсъдени съвместни проекти в сферата на енергетиката. Това разкри във Варна Бойко Борисов. Путин дори заявил готовност да прати експерти, ако България има решения по енергийните въпроси.

„До този момент и те губят стотици милиони, и България губи. Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 милиарда лева, да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно. След вчерашния ни разговор позициите ни се избистрят”, коментира премиерът.

Премиерът Бойко Борисов определи като „трудно, да не кажа невъзможно“ намирането на потенциални купувачи за реакторите, изработени за несъществуващата АЕЦ „Белене“.

Той обяви, че по време на петъчния си телефонен разговор с Владимир Путин е обсъдил вариантите за действие на двете страни след арбитражното дело, което присъди на България да заплати поръчаните реактори за 550 млн. евро.

Борисов отново лансира варианта за рестартиране на 35-годишния проект за Втора атомна централа и призова „политическата класа да съумее да бъде единна в решаването на енергийните въпроси“.

 
 
Коментарите са изключени