shareit

Борисов: Няма да сме буфер, ако трябва ще затваряме граници

| от chronicle.bg |

България, Сърбия и Румъния са готови да затворят границите си за прием на бежанци, ако останалите европейски страни продължат с издигането на огради. Това е позицията, с която премиерите на трите балкански държави ще отидат на лидерската среща за бежанците, свикана за неделя от Европейската комисия. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с колегите си от Сърбия Александър Вучич и Румъния Виктор Понта на обща среща в София.

Ако Германия, Австрия и други затворят границите си, няма да оставим народите ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите, каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Стабилността е приоритет за България, Румъния и Сърбия, каза сръбският министър-председател Александър Вучич.

Сърбия не се оплакваше и не молеше за каквото и да е и нищо не получи, коментира още той по повод бежанците заляли страната му. „За нас е по-важно сътрудничеството с България и Румъния, каза Вучич.

От днес Румъния, България и Сърбия имаме обща стратегия, така нашите три гласа ще бъдат чути по-добре заедно, отколкото по отделно, каза румънският министър-председател Виктор Понта.

Според него България, Сърбия и Румъния представляват входната врата на Европа от нашия регион. Трябва заедно и съвместно да действаме, както и с всички останали европейски държави. Позицията на трите страни, които сме най-важни в този регион, трябва да се поддържа на европейско ниво, заяви Понта.

 
 
Коментарите са изключени