shareit

Борисов: Грешката за резултата на ГЕРБ е изцяло моя

| от chronicle.bg |

Премиерът Бойко Борисов обяви слабия резултат на президентските избори на ГЕРБ за „изцяло своя грешка“.

„Снощи до късно се карах на доста от кметовете и дейците от ГЕРБ, които се опитват на места да плашат колко лошо ще стане, ако не е нашето правителство. За всеки има алтернатива. Винаги съм цитирал дядо: „Без петел ще съмне“. Грешката за този резултат е изцяло моя“, каза Борисов.

Той посочи, че първата му грешка е била „съгласието“ да организира националния референдум в деня на президентските избори.

Борисов обяви, че ще се съобрази с изхода от допитването по трите въпроса и ГЕРБ ще работи за изпълнението на всичко, което е поискал комитетът на Слави Трифонов – включително намаляването на депутатите до 120 души.

„Аз съм убеден, че това ще доведе олигарсите с куфарчетата в партийните централи. След като 3,5 млн. искат да е така – глас народен, глас божи. 120 депутата, 1 лев субсидия. Но искам Слави Трифонов да слезе от сцената и да поеме отговорност. Предупреждавам, казвам и ще го изпълнявам. Отидох и гласувах „за“. Исках да видя какво може да последва“, каза Борисов.

По думите му – „Слави Трифонов е прекрасен артист, но след като правиш политика, трябва да поемеш отговорност“.

Решението за номинацията на Цецка Цачева беше посочена като втората грешка на Борисов.

„За първи път и аз не се поддавах на популизма и търсих най-подходящия човек, а не най-харизматичния. Исках всеки да си стои на мястото, на което е избран. Първият рефлекс беше на партията – тя очакваше аз да се кандидатирам. Партията после очакваше Фандъкова да се кандидатира. След това Томислав Дончев, Митко Николов… Събрахме Изпълнителната комисия и поисках да видим кой е най-подготвен за институцията. Сгрешихме“, каза премиерът.

 
 
Коментарите са изключени