shareit

Премиерът Борисов подава оставката на кабинета

| от chronicle.bg |

Утре или във вторник подаваме оставката на кабинета в парламента, съобщи премиерът Борисов. Той заяви, че вече има ново мнозинство в парламента според резултатите от президентските избори. Борисов поздрави ген. Радев за победата.

„Искам да поздравя победителите в днешния вот, г-н Радев и г-жа Йотова. Да благодаря на всички, които ни подкрепиха нас. Да поздравя колегите от ДПС, които положиха огромни усилия да спечели г-н Радев. Да поздравя и ДСБ, които направиха всичко възможно това да се случи“.

„Има нова политическа ситуация в България. При новата ситуация в парламента сега става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. И не само не могат да се направят реформи, но и бюджетът не може да се приеме“, обяви премиерът.

Той поиска извинение от всички, които са го обвинявали в „задкулисие с ДПС“.

„Ако разликата беше на 1-2% можеше да търсим вариант, да правим лидерски срещи. Но победата на Радев е категорична. Категорично е участието на ДПС на този вот. Категорично е решението на БСП да управлява“, коментира Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат, който президентът Росен Плевенлиев ще трябва да връчи на ГЕРБ като първа сила.

„БСП и ДПС вече имат мнозинство. Могат спокойно при връщането на мандата да си направят кабинет още в този парламент. Ще им подсигурим кворум“, каза Борисов.

Той коментира, че ГЕРБ би подкрепил активно свикването на Велико народно събрание с оглед резултатите от референдума.

„Има нова политическа ситуация в България. При новата ситуация става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство“, каза Борисов. Той заяви, че е за мажоритарна избирателна система.

 
 
Коментарите са изключени