shareit

Борис Джонсън: САЩ ще бъдат начело на опашката

| от chronicle.bg |
След изненадващото си назначение за външен министър на Великобритания, Борис Джонсън каза снощи, че САЩ ще бъдат „начело на опашката“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Така 52-годишният консерватор, играл водеща роля в движението за Брекзит, косвено иронизира изказване на американския президент Барак Обама.

По време на кампанията преди референдума относно членството в ЕС, Обама беше казал, че Великобритания ще бъде най-отзад на опашката, ако гласува за излизане от Евросъюза.

Снощи, след новината за назначаването на Джонсън, репортер на телевизия Sky news го запита дали смята да се извини на Обама заради изказването си, че „отчасти кенийският“ президент има предразсъдъци срещу Великобритания заради „наследствената си неприязън към британската империя“.

В отговор Джонсън каза, че Съединените американски щати ще бъдат начело на опашката.

„Ние имаме огромна възможност в страната да постигнем голям успех в новите си отношения с Европа и със света, и аз съм развълнуван, че съм натоварен да играя роля за това“, добави новият британски външен министър.

Друго лице на Брекзита – Дейвид Дейвис, който е бивш министър по европейските въпроси, ще отговаря за преговорите с ЕС по напускането на Общността.

 
 
Коментарите са изключени