shareit

Боксерки на Хитлер са продадени на търг за $5000

| от |

Има много странни неща, които се озовават по аукционните по света. Парче от сватбената торта на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър е продадено на търг през 2015 г., 34 години след сватбата им за малко над 1300 долара. През 2015 г. Sotheby’s продава кичур коса от главата на Волфганг Амадеус Моцарт за повече от 50 000 долара. Поредното парче сватбена торта, този път от сватбата на кралица Елизабет II и херцога на Единбург през 1947 г., е продадено пак през 2015 г. за малко над 700 долара. Протезите на Уинстън Чърчил се продават за 23 000 долара през 2010 г. Наскоро жителят на Индианаполис Дейвид Чарлз беше арестуван по обвинения, че продава откраднати мозъци от Музея за медицинска история на Индиана на аукционния сайт eBay за около 100 долара на парче.

Сред най-странните неща неминуемо се нарежда и бельото на Адолф Хитлер за над 5000 долара.

Аукционерите смятат, че това е първият чифт бельо на Хитлер, който привлича вниманието на обществеността. Дрехи и бижута, принадлежали на съпругата на Хитлер, Ева Браун, включително чифт дантелени лилави бикини, са продадени на търг от Philip Serrell Auctions през ноември 2016 г. за близо 4000 долара. Продават се също и червено червило, сребърна кутия и златен пръстен, принадлежали на Браун.

През април 1938 г. Адолф Хитлер остава няколко дни в изключително луксозния паркхотел Грац в Австрия, който ще бъде окупиран от нацистка Германия само месец по-късно. Очевидно, когато багажът му е опакован на тръгване, някой е забравил бельото му. Ленените къси панталони имат талия от 80 сантиметра, няколко копчета и инициалите на Хитлер, бродирани в тъканта близо до горната част на ципа. Бил Панагопулос, който води търга в Alexander Historical Auctions в Мериленд, нарича боксерките „изненадващо големи“, но бившият камериер на диктатора Карл Вилхелм Краузе потвърждава, че Хитлер е носил широки дрехи. Техен производител е компанията Schüler със седалище в Белин, Германия.

Панагопулос настоява, че няма намерение да продава долните гащи на неонацисти или симпатизант на Третия райх или друга диктатура, а вместо това за частния търг търси колекционери на исторически предмети от Втората световна война. Чифт бельо на Хитлер, окачен в рамка на стената в дома на неизвестния купувач, със сигурност би бил добра тема на разговор. Вероятно е разумно да се предположи, че купувачът е имал и още предмети от Втората световна война в колекцията си.

Семейството, което притежава хотела по онова време, намира дрехата и я пази около 80 години, преди внук на първоначалните собственици да реши да я пусне за продажба. Търговската къща получава реликвата чиста и в изключително поддържано състояние, увита в хартия и прибрана в кутия.

Mein Kampf dust jacket

И други артикули, принадлежащи на Хитлер, са продавани на търг: пистолетът му Luger, оборудван с фенерче за ползване през нощта, е продаден за 160 000 долара през 2012 г.; месинговото му бюро, украсено с неговите инициали и нацисткия герб, на което Хитлер подписва Мюнхенския пакт, е конфискувано от втори лейтенант Джак Маккон през 1945 г. от офиса на фюрера в Мюнхен и е продаден от Alexander Autographs през декември 2011 г. за 422 000 долара.

След изчерпателни изследвания, за да се потвърди автентичността на Мерцедес на Хитлер, Михаел Фролих, германски търговец на автомобили го продава за 10 000 000 долара на руски колекционер. Alexander Historical Auctions също продава едно от личните копия на Хитлер на Mein Kampf за 20 655 долара през 2016 г., един от пръстените на Хитлер за над 60 000 долара, а през февруари 2017 г. телефонът на Хитлер е продаден за 243 000 долара.

Други забележителни артикули от Втората световна война, които намират новите си собственици след търг, са кутийката за тютюн на прах на Уинстън Чърчил, продадена от Sotheby’s през 2006 г. за 24 000 долара; орденът за храброст на италианския диктатор Бенито Мусолини е продаден от La Galerie Numismatique през март 2012 г. за 123 000 долара; писмата на Ане Франк до приятел в Айова през 1940 г. са продадени от Swann Galleries за 166 000 долара; Кръстът на Виктория на австралийския войник редник Едуард Кена, спечелен за унищожаване на японска картечна позиция в Нова Гвинея през 1945 г., е продаден от Spink & Son през 2011 г. за 555 000 долара.

 
 
Коментарите са изключени за Боксерки на Хитлер са продадени на търг за $5000