shareit

„Богиня от другата страна на Европа“ с ново видео

| от chronicle.bg |

Народни носии и неонов боди арт, хоро и хип-хоп танци, забравен български фолклор и хитова електронна музика. 17-годишната изпълнителка DIA съчетава всичко това в новото си видео към песента Veno Neveno.

Димана Мирчева – DIA дебютира през лятото на 2015-а година с “Егея”, която бързо привлича вниманието на музикалните фенове и професионалисти в България, а не след дълго парчето се завъртя по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото към сингъла бе гледано близо 400 000 пъти в YouTube.

Списание Vice-Италия написа материал за нея, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа“.

Само преди месец DIA пусна втората си песен и благодарение на нея за първи път в последните 10 години в родния хитов радио ефир зазвуча изцяло фолклорна българска песен. Оригиналната композиция никога не е записвана преди – DIA я открива в стар сборник с македонски народни песни и веднага се влюбва в текста. След това прави фолклорната обработка на музиката, а ANP Music Production изграждат електронния звук около нея.

Резултатът е дъбстеп с трап и дръм енд бейс елементи и запомняща се мелодия, която разказва за девойка, чиято хубост кара всички да се влюбват в нея.

Всички тези елементи – забравената традиция, настоящето и бъдещето съчетава във видеото режисьорът Цветомир Матев. „Искахме чрез клипа да докажем, че българският фолклор може не само да звучи, но и да изглежда модерно. Целта ни беше да покажем приемствеността на народните традиции с образите на млада гъдуларка и малко момче, което тепърва се учи да свири. А цветовете върху тялото на DIA отговарят на многообразието в българските традиции“, разказва той.

 
 
Коментарите са изключени