shareit

БЛС: По-скоро няма да има нов Национален рамков договор

| от chronicle.bg |

До този момент подписване на Национален рамков договор по-скоро няма да има, за трети пореден път посочиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

Две са основните теми, по които няма постигнати договорености – разпределението на оперативния резерв на Здравната каса и промените в Наредбата за достъпа до медицинска помощ. Срещу подписването на договора се обявиха и от Националното сдружение на частните болници.

Представители на сдруженията на частните и общински болници и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари атакуват в съда 14 медицински стандарта и няколко наредби на Министерството на здравеопазването.

Ето какво каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров по БНР:

На първо място оспорвам медицинските стандарти, защото са приети в нарушение на действащото законодателство. В нито един от оспорените от нас актове не е посочена целта на неговото приемане, причините за издаването на наредбата, не са посочени какви са очакваните резултати, не е направен финансов анализ, не е направена оценка на съответствие с правото на Европейския съюз.Това не са стандарти за качество. Те описват единствено структури и въвеждат количествени изисквания“.

„Скритата цел на медицинските стандарти беше да се закрият общинските болници, а ако това не може да бъде постигнато, да се пренасочи изкуствено финансов ресурс към големите, предимно държавни болници. Тази цел е постигната, но от това здравеопазването ни не стана по-добро“, добави още той.

Сдруженията атакуват и Стандарта за спешна медицинска помощ, на който, според БЛС, ще могат да отговорят много малко болници.

 
 
Коментарите са изключени