shareit

Близо 70 на 100 от българите нямат спестявания

| от chronicle.bg, по БТА |

Една четвърт от българите се страхуват от потенциална загуба на работата си, а 69 на сто от тях нямат спестени пари. Това показва проучване на Провидент Файненшъл България и GFK, проведено през април 2016 г. Проучването обхваща представителна извадка от 9220 клиенти на компанията в 8 държави: България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Мексико. 523 българи са участвали в проучването, което се провежда за втора поредна година в страната, съобщи в Националния пресклуб на БТА Атила Хорват, която зае поста на генерален директор на Провидент Файненшъл България. Това е висок процент, защото средния за Европа е 11 процента, посочи той.

40 на сто от българските респонденти смятат, че тегленето на кредит е лесно или много лесно, като 42 на сто от тях взимат кредит повече от веднъж годишно. Това ни нарежда на второ място сред най-често теглещите кредити след Румъния (45 а сто) и преди Полша (39 на сто). Проучването показва още, че над половината български респонденти (62 на сто) имат доверие в небанковите финансови институции, което е над два пъти повече от средния показател за другите европейски държави (32 на сто).

Според проучването 26 на сто от българите са оптимисти за икономиката на страната и смятат, че тя ще се подобри през следващата година. По-големи оптимисти от българите са единствено румънците, 45 на сто от които очакват подобрение в икономиката в следващите 12 месеца. 38 на сто от българите смятат, че икономиката ще се запази без промяна през следващата година.

Повече от половината български респонденти (58 на сто) имат позитивни очаквания за собственото си финансово положение в следващите 12 месеца, като същевременно 56 на сто от тях отговарят, че внимателно са следили всекидневните си разходи през последната година.

Българите са много внимателни и когато вземат заем – те вземат предвид няколко фактора при избора си на доставчик: 58 на сто преценяват дали могат да си позволят съответния кредит, 55 на сто вземат предвид крайната сума за погасяване, сочи проучването.

Нашите сънародници в много по-голяма степен са готови да теглят кредит за здраве – 66 процента, при 10 процента за ЕС. А за образование 40 процента от нашите сънародници да теглят заем, при 6 процента средно за Европа.

 
 
Коментарите са изключени